ÁSZ: kockázatok és tartható hiánycél

Tartható lesz a jövő évi hiánycél a 2014. évre tervezett 2 százalékos GDP-növekedés mellett az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint. De kockázatokkal azért számolni kell.

Igyekezett elkerülni a jövő évi költségvetési terv bírálatát az Állami Számvevőszék. A pénteken kiadott jelentésben rögtön hangsúlyozzák, hogy nem volt feladatuk a makrogazdasági előrejelzések értékelése - így nem minősítették, hogy túlzott optimizmus-e 2 százalékos növekedést várni, vagy nem becsülte-e felül a kormány a jövő évi inflációt a 2,4 százalékos jóslatával. A számvevők hivatalosan csak azt vizsgálták, hogy adott kormányzati jóslatok mentén kijönnek-e a büdzsétervben leírt számok, és – nem túl nagy meglepetésre – úgy találtáták, hogy igen. A számvevők szerint ezért tartható lesz a jövő évi hiánycél - sőt, a jelentésben azt is leírták, hogy idén is 3 százalék alatt lehet a deficit.

Kockázatok persze vannak, és Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke a véleményt ismertetve ezek között már megemlítette a vártnál esetlegesen alacsonyabb inflációt, az önkormányzati szektor hiányának és adósságának, illetve az egyéb kormányzati szervek adósságának alakulását. Ugyanakkor hangsúlyozta: javult a költségvetési tervezés minősége, mivel a törvényjavaslat nem tartalmaz az ÁSZ módszertana szerint nem megalapozottnak minősülő előirányzatot; megfelel az alaptörvénynek és a stabilitási törvénynek, az államadósság-szabálynak, valamint az államháztartásról szóló jogszabályok előírásainak és rendelkezik a tartalékokról is.

Utóbbiak persze a számvevők szerint sincsenek teljesen rendben, az idei 400-ról 100 milliárdosra csökkentett biztonsági tartalék, az Országvédelmi Alap tervezése szerintük csak részben megalapozott (ez a mostani költségvetés minősítésében használt legrosszabb kategória). Az indoklás szerint ugyanis a kormányzat nem mutatta be, hogy milyen jellegű és mértékű kockázatokkal számolt.

Kokcázatos minősítést kapott az áfa-bevételi terv is, aminek a teljesülését a Költségvetési Tanács is bizonytalannak látta (emiatt kérve a kormány a tartalékok emelésére). A számvevők szerint 150 milliárd forintos elmaradásnak van kockázata, amit azonban mérsékel a pénztárgépek on-line bekötéséből várható, éves szinten 190 milliárdos bevétel. A tervezéssel kapcsolatos legrosszabb minősítést a két új vállalkozási adó, a Kata és a Kiva kapta, ahol a számvevők nem látják biztosítottnak, hogy az idén bevezetett adónemek jövőre tényleg népszerűbbek lesznek, hiszen az első évben sem voltak annyira, mint korábban. Igaz, épp ez a két tétel, ahol ez a kockázat előny a költségvetésnek, mert számára nagyobb bevételt jelent, ha a kedvezőbb adónemeket kevesebben választják. Mindezeken kívül a távközlési adónál és a tranzakciós illetéknél lát kockázatot az ÁSZ a tervezett bevételnél, ám ezek összege minimálisnak mondható. Kiadási oldalon még ennél is kevesebb a gond - összesen 21 milliárdos rizikót tártak fel a jelentésben -, ám ezek is leginkább azért jelennek meg így, mert a támogatások részletszabályait nem lehetett ismerni a büdzsé értékelésekor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.