ÁSZ: hiányosságok az EU-pénzek elosztásában

Számos hiányosságot tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a több százmilliárd forintnyi uniós támogatást kiosztó ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft., a Wekerle Sándor Alapkezelő, valamint a több ezermilliárdnyi EU-juttatás ellenőrzését végző Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság működésében.

Számos hiányosságot tárt fel az uniós támogatások 2008-12 közötti elosztásában az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.-nél, a Wekerle Sándor Alapkezelőnél, továbbá az ezt felügyelő Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) esetében az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Horváth Margit felügyeleti vezető sajtótájékoztatón közölte: az ESZA esetében hibákat találtak a pályázati felhívások megjelentetésénél, a pénzügyi ellenjegyzések megléténél, valamint az összeférhetetlenségi nyilatkozatoknál. Ez utóbbiak hiányoztak a nonprofit társaságnál. A kft. pénzügyi gazdálkodását összességében megfelelőnek ítélték.

Az ESZA ebben az időszakban a hazai forrásokból finanszírozott, 50 milliárd forintos pályázati programokat kezelte, majd 2011-től az uniós Társadalmi megújulás, társadalmi infrastruktúra, valamint a Közép-Magyarországi operatív program keretében 800 milliárd forint kifizetését végezte.

A Wekerle Sándor Alapkezelő ellenőrzésekor képzett minták 4 százalékánál nem volt fellelhető a szerződéseken a kötelezettségvállalás ellenjegyzése. Ilyen arányban hiányzott a támogatások mögül az iratanyag is. A vizsgált időszakban az alapkezelő összesen 35,5 milliárd forintot fizetett ki. Ebből 13,2 milliárd forint volt az irányítószervi támogatás. Az ÁSZ javasolta a hiányzó belső szabályzatok elkészítését, valamint a meglévők aktualizálását.

A Wekerle Sándor Alapkezelő eredetileg az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásait kezelte, annak igazgatóságaként működött. Ebben a funkciójában 30 milliárd forint oktatási-, civil-, felzárkóztatási-, és nemzetiségi szervezeteknek járó támogatást osztott el, több tízezer pályázó között. Az alapkezelő 2012-ben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium háttérintézménye lett. A kezelt hazai támogatások 95 százaléka az Emberi Erőforrások Minisztériumához került.

Az EUTAF ez idő alatt 2500 milliárd forintnyi uniós támogatás vizsgált, ami 12 uniós programmal kapcsolatos több mint ezer projekt- és félszáz rendszerellenőrzést jelentett. Az ÁSZ megállapította, hogy az EUTAF-nak nem volt ellenőrzési nyomvonala, informatikai biztonsági szabályzata, továbbá nem határozták meg a tevékenységük kockázati tényezőit. Mindemellett megállapították azt is, hogy az EUTAF az Európai Bizottság által jóváhagyott stratégia, valamint ellenőrzési terv szerint tevékenykedik, a pénzügyi jogköröket megfelelően gyakorolták, a gazdasági eseményeket pedig dokumentumokkal támasztották alá.

Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke hangsúlyozta: a három szervezet működését és gazdálkodását alapvetően szabályosnak tartották. Ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy a feltárt problémák már ne forduljanak elő a 2014-ben indult új hétéves költségvetési ciklusban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.