ÁSZ: szabálytalankodtak az önkormányati cégek

A nem megfelelő vezetésnek, illetve az elégségtelen tulajdonosi kontrollnak súlyos következményei lehetnek az önkormányzati cégeknél - erre a következtetésre jutott az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azt követően, hogy újabb hat távhőszolgáltató cég ellenőrzését zárta le a többségi önkormányzati tulajdonban működő gazdasági társaságok ellenőrzése keretében.

Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke a friss jelentéseket ismertető csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a számvevőszék tavaly kezdte meg 36 távhőszolgáltató és hulladékkezelő cég gazdálkodásának értékelését. Az idén már 30 jelentést nyilvánosságra hoztak, és most adják közre az utolsó 6 jelentést. Ezekben Vác, Kiskunhalas, Mohács, Tatabánya, Veszprém és Budapest távhőcégeit vizsgálták.

Horváth Margit, az ÁSZ felügyeleti vezetője beszámolójából kiderült, hogy mind a hat cég hiánytalanul eleget tett a rezsicsökkentésről szóló jogszabályoknak, de a budapesti Főtáv Zrt.-t leszámítva minden cégnél - elsősorban számviteli szabályozással kapcsolatos - súlyos hiányosságokat tárt fel az ÁSZ vizsgálata.

Kritikus területként azonosította az ÁSZ többek között a szabályozott működés hiányát, a nem megfelelő önköltségszámítást, valamint azt, hogy a cégek nem fektették le világosan a teljesítménykövetelményeket.

Warvasovszky Tihamér felhívta a figyelmet: a feltárt hiányosságok és az azonosított kritikus területek tekintetében az előremutató, rendszerszintű megoldások elmaradása előbb-utóbb nehéz helyzetbe hozhatja a költségvetést, illetve az állampolgárok is "saját bőrükön érezhetik" a káros hatásokat. Jelezte: az ÁSZ a kormány figyelmét is felhívta a veszélyekre és kockázatokra.

A szabályozott működés hiányával kapcsolatban kifejtette: az ellenőrzés során a gazdasági társaságok ügyvezetésének tett 123 javaslatból 46 a gazdálkodás szabályszerűségének helyreállítására, 23 a szabályozás javítására vonatkozott, míg 54 a helytelen vagy hibás gazdálkodási gyakorlat korrekciójára irányult.

A szabályozottság területén a számviteli politika és a számviteli politika keretében elkészített szabályzatok ellenőrzése nyomán fogalmazódott meg a legtöbb javaslat.

Tipikus hiányosság volt, hogy a cégeknek nem volt önköltség-számítási szabályzatuk, nem dolgozták ki a közvetlen és közvetett költségek elkülönítésére, a közvetett költségek felosztására vonatkozó szabályokat, valamint nem készítettek árkalkulációra vonatkozó szabályzatot, vagy azok hiányosak voltak. Mindezek a díjképzésnél és az önköltségszámításnál a megalapozottság, az átláthatóság és a teljeskörűség hiányához vezetnek - emelte ki Warvasovszky Tihamér.

Mint mondta, kritikus terület volt a teljesítménykövetelmények hiánya is. Az ellenőrzött gazdálkodó szervezetek közül 2012-ben összesen 31 készített üzleti tervet, amelyből 23 nem határozott meg a szakmai feladatellátás gazdaságosságát és hatékonyságát mérő kritériumokat.

Hiányosságokat tapasztaltak a leltározási kötelezettség teljesítésében. Emellett jellemző hiányosság volt, hogy a legtöbb esetben az elszámolt értékcsökkenés mértéke meghaladta a beruházásra, felújításra és karbantartásra fordított összeget, így nem volt biztosított az eszközök megújítása, és a fenntartható működés. Hiányosságokat állapítottak meg a tulajdonosi felügyelet esetében is.

Ezek a problémák és a nem megfelelő menedzsment tevékenység végső soron gazdálkodási anomáliákhoz is vezetett - hívta fel a figyelmet az alelnök. Ezek többsége a tőkeegyensúly felborulásában, a követelésállomány növekedésében, a behajtás iránti intézkedések elmaradásában, illetve a kötelezettségállomány megugrásában öltött testet - fűzte hozzá. Az ellenőrzött 36 társaság közül 11 közszolgáltató saját tőkéje csökkent a jegyzett tőke 50 százaléka alá, ebből hét társaság saját tőkéje negatívvá vált - emelte ki Warvasovszky Tihamér.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.