Árzuhanás – Elstartolt a kötelezőkampány

Minden várakozáson felül csökkentették kgfb tarifáikat egyes biztosítók. A díjszámítás kilowatt alapra történő átállítása, a PSZÁF szigora és a biztosítók közti verseny 15-20 százalékos árcsökkenést hozhat idén az autósoknak.

Ma reggel, két országos napilapban - eddig soha nem látott terjedelemben, összesen mintegy 68 oldalon - tették közzé 2011-re szóló kötelező díjaikat a hazai biztosítótársaságok. A hétfőtől induló és egy hónapig tartó biztosítóváltási szezonban 13 régi és 1 új biztosítótársaság verseng majd az ügyfelekért, immár kilowatt alapon meghatározva a díjakat – derül ki a Biztosítás.hu internetes alkuszcég. (Váltson kötelezőt nálunk!)

A tarifákból látszik, hogy minden eddiginél nagyobb kampányra számíthatunk. A biztosítók ezúttal is számos új kedvezményt vezettek be, (például tanár kedvezmény, lakásbarát kedvezmény, elektronikus kommunikációs kedvezmények) és nőtt az igénybe vehető kedvezmények maximális mértéke is. Idén is sláger a gyermekes és kármentességi kedvezmény, melyeket a legtöbb társaság megcéloz. Egyre többen alkalmaznak a korábbiaktól eltérő bónuszbesorolást és már a legkisebb bónusz fokozatokban (B1-B2-B3-ban) is megadják a magasabb B6-os fokozatnak megfelelő 30 százalékos kedvezményt.

Az idei tarifák legnagyobb meglepetése, hogy a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) két héttel ezelőtti levele nyomán a vezető hazai társaságok (Allianz, Generali, Groupama) megszüntették korábbi, kettős mércével dolgozó tarifáikat és azonos - helyenként nagyon komoly kedvezményt jelentő - díjakat hirdettek meg a meglévő és a hozzájuk szerződni szándékozó ügyfelek részére. A piacrengetőnek szánt lépésre a "kisbiztosítók", melyek évek óta kedvező díjakkal próbálnak minél több ügyfelet átcsábítani ezen társaságoktól azzal válaszoltak, hogy a tavalyi, már-már a végletekig leengedett áraiknál további 15-20 százalékkal alacsonyabb díjat hirdettek.

A kötelező díjszámítás alapjának köbcentiről kilowattra történő átállítását is a versenynek a szellemében - félve az esetleges ügyfélvesztéstől -, az autósoknak kedvezve oldották meg biztosítók. A Biztosítás.hu szerint nem meglepő, hogy miközben legtöbb társaságnál csökkentették azoknak az autótulajdonosoknak a díjait, akiknek járműve kis teljesítményű, a nagyobb teljesítményű járművek vezetőinek sem emeltek díjat, sőt egyes biztosítótársaságok még kedvezőbb ajánlatot is kínálnak idén ezen autótulajdonosoknak, mint tavaly.

A biztosítótársaságok az idei kedvező kárhányadokra támaszkodva - két társaság kivételével - átlagosan mintegy 15 százalékos díjcsökkentést hajtottak végre, ami idén novemberben tovább csökkentheti majd a biztosítást váltó autósok átlagdíjait. A Biztosítás.hu szerint szinte biztos, hogy a tavalyi kampányban elérhető 25 ezer forintos átlagdíj 20 ezer forint körülire csökken majd az idei biztosítóváltási kampányban.

A rendkívül kedvezőnek ígérkező 2011-es kötelező díjak hétfőtől érhetőek majd el az autósok számára, akinek december 1-ig bezárólag kell majd meghozniuk döntésüket biztosítóváltásukat illetően. A Biztosítás.hu szerint idén minden eddiginél több autósnak lesz érdemes kalkulálnia az internetes portálokon és a ma reggel megjelent díjakat elnézve az is kijelenthető, hogy a váltók száma is könnyen meghaladhatja a rekordnak számító tavalyi másfél milliót.

De lássuk, mivel készültek az egyes biztosítók!

Aegon

A tavalyi kampányban kiemelkedően szereplő Aegon, idén kisebb mértékű korrekciót hajtott végre a díjaiban. Mivel már eddig is kedvezőnek számított a díja, továbbra is versenyben lesz az autósokért. Főként a gyermekes és kármentes ügyfelekért folytat komoly harcot. Az Aegon jelenleg közel 350 ezer szerződéssel rendelkezik.

Posta

A Posta Biztosító szintén jól szerepelt a tavalyi kampányban. Átlagos díjszintje ugyan nem változik, de az alacsony kilowatt kategóriába tartozó ügyfeleinek megadja a kategóriaváltás miatti olcsóbb díjat és nem emel a nagyobb teljesítményű járművek díján sem. Új kedvezménye "az 1 éve nem váltók kedvezménye", jól használható lesz majd az évközi évfordulós ügyfelek esetében. E mellett újdonságként vezeti be az un. "okozói biztosítást", melyet a Posta kötelező díjának 75 százalékáért megvásárolva biztosíthatjuk, hogy károkozás esetén a biztosító ne csak az általunk okozott kárt, de a mi járművünkben keletkezett kárt is megtérítse 2 millió forintig. A Posta jelenleg 235 ezer szerződéssel rendelkezik.

Signal

A Signal a tavalyi gyengébbre sikeredett szereplésén egyértelműen javítani készül. Vidéken 10, Budapesten 20 százalékkal csökkenti díjait. Az alacsony kilowatt kategóriába tartozó ügyfeleinek megadja a kategóriaváltás miatti olcsóbb díjat és nem emel a nagyobb teljesítményű járművek díján sem. Inkasszós díjfizetés esetére kiemelkedően magas: 10 százalékos kedvezményt ad. A Signal jelenleg 71 ezer szerződéssel rendelkezik.

Uniqa

Az Uniqa a tavalyi kampány győzteseként tartani igyekszik a kedvező árszintjét. A kilowatt átsorolást a többiektől némileg eltérő módon oldotta meg, bár a kisteljesítményű járművekre olcsóbb díjat hirdetett, egyes esetekben növekszik a nála lévő nagyobb teljesítményű járművek díja. A társaság bővítette ugyanakkor a célszegmenseit, így még több kategóriában ad majd kedvező díjat. Az Uniqa jelenleg 350 ezer szerződéssel rendelkezik.

Union

Az Union vidéken csökkentette a díjait és a korábbiaktól eltérő bónuszbesorolást is alkalmaz. A legkisebb bónusz fokozatokban is megadja a B6-nak megfelelő kedvezményt. A kilowatt átsorolást a törvényi előírásoknál jobban szétbontott kategória besorolással oldotta meg ezzel a korábbi cm3 árakat tartani tudja. Tarifájának érdekessége, hogy a diesel és a benzines járművek tekintetében különbséget tesz a benzines járművek javára (-15%), mivel a diesel járművek éves futásteljesítménye (km) lényegesen magasabb, mint benzines társaié. Az Union jelenleg 125 ezer szerződéssel rendelkezik.

KÖBE

A KÖBE, amely hagyományosan kistigrisként szerepel a kampányban, idén átlagosan mintegy 15 százalékkal csökkentette az árait. Ez jórészt a kilowatt átsorolásból adódik, ahol az alacsony kilowatt kategóriába tartozó ügyfeleknek megadja a kategóriaváltás miatti olcsóbb díjat, sőt még a nagyobb teljesítményű járművek esetében is alkalmaz esetenkénti alapdíjcsökkentést. Szokás szerint új kedvezménnyel is jelentkezik, s öt százalékos "Lakásbarát" kedvezményt kínál. A KÖBE jelenleg 136 ezer szerződéssel rendelkezik.

MKB

Az MKB 10-15 százalékos mértékben csökkentette díjait az elmúlt évihez képest. Az alacsony kilowatt kategóriába tartozó ügyfeleinek megadja a kategóriaváltás miatti olcsóbb díjat és nem emel a nagyobb teljesítményű járművek díján sem. Elsősorban a kármentesség ügyfeleket célozza, de a közszolgáknak és a tanároknak is kedvező díjat igyekszik adni. Az MKB jelenleg 7500 szerződéssel rendelkezik.

Groupama - Garancia

Nem tesz többé különbséget meglévő és új ügyfelek között. Ennek megfelelően egységes tarifát hirdetett a már meglévő és a megszerezni kívánt ügyfelei részére. A kötelező biztosításhoz alapfelszereltségként tartozó ingyenes assistance szolgáltatását is tovább bővítette, a jövő évtől szállítás és helyszíni javítás is része ezen szolgáltatásának. A kilowatt átsorolást a többiektől némileg eltérő módon oldotta meg, bár a kisteljesítményű járművekre olcsóbb díjat hirdetett, egyes esetekben növekszik a nála lévő nagyobb teljesítményű járművek díja. Díjait összességében, mintegy 5-10 százalékkal csökkentette. A Groupama jelenleg 300 ezer szerződéssel rendelkezik.

Allianz

Nem tesz többé különbséget meglévő és új ügyfelek között. Ennek megfelelően egységes tarifát hirdetett a már meglévő és a megszerezni kívánt ügyfelei részére. Ezzel mintegy 10 százalékkal tovább csökkentette, már tavaly is igen kedvező díjait. További érdekesség, hogy a kampányos és az évközi szerződéskötés díja között sem tesz a jövőben különbséget, ami azt jelenti, hogy az évközi évfordulós ügyfelek esetében is ki kívánja venni részét a versenyből. Új elemként bevezeti az úgynevezett e-GFB-t, ami éves vagy féléves díjlehívásos vagy bankkártyás díjfizetést esetén még további jelentős kedvezményt ad. Az Allianz jelenleg mintegy 1,4 millió szerződéssel rendelkezik.

K&H

A társaság kismértékű korrekciót hajtott végre, továbbra is kockázatarányos díjakat kíván adni. Kedvező casco biztosítása sokakat csábíthat az együttkötésre. A K&H jelenleg mintegy 400 ezer szerződéssel rendelkezik.

Generali

Nem tesz többé különbséget meglévő és új ügyfelek között. Ennek megfelelően egységes tarifát hirdetett a már meglévő és a megszerezni kívánt ügyfelei részére. Ezzel mintegy 5-8 százalékkal csökkentette díjait, továbbá 20 százalékos "E-COM" kedvezményt ad mindazoknak, akik a szerződéskötéskor megadják email címűket. A társaság továbbra is a kármentes ügyfelekre helyezi a hangsúlyt. A Generali jelenleg mintegy 500 ezer szerződéssel rendelkezik.

Wabard

A jelenleg mintegy 40 ezer ügyfelet biztosító Wabard jelentősen szeretné állományát növelni a kampányban. Ehhez 15-20 százalékkal engedte lejjebb tavalyi díjait. Főként a gyermekes és kármentes ügyfelekért folytat majd harcot, érdekessége, hogy 100 százalék pótdíjjal "jutalmazza" a károkozó ügyfeleket.

Astra

A most piacra lépő Astra Biztosító jelentős anyavállalati háttérrel és igen kedvező díjakkal jelenik meg a piacon. Kármentes ügyfelek esetében 15 százalékkal a tavalyi átlagárak alá várható, kérdés persze, hogy a többi biztosítótársaság szintén jelentős díjcsökkenését figyelembe véve, mindez mire lesz elég.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.