Az érvelés becsődölt: zsarolásra vált a Fidesz

Zsarolásszagú fordulatot vett szerdán az üzemanyagár-esésre érzéketlen pékek elleni kormánypárti hadjárat. A Fidesz közleményt adott ki arról, hogy országgyűlési határozatban fogja felkérni a kormányt egy ármonitorozó rendszer felállítására azzal a céllal, hogy nyomon tudják követni: a vállalkozók és a szolgáltatók érvényesítik-e áraikban az energiaár-csökkentések, illetve az üzemanyagok olcsóbbodása eredményeként apadó költségeiket.

A Fidesz-frakció aláírással kiadott közleményt nehéz függetleníteni az egy nappal korábban az NGM által publikált állásfoglalástól, amelyet a tárca a kifliárcsökkentés ügyével kampányoló Rogán Antal kezdeményezésére adott ki. Varga Mihályék tömör válasza értelmében nem indokolt adminisztratív eszközökkel beavatkozni a piaci folyamatokba, a versenybe.

Rogán és Varga nincs egy hullámhosszon
Rogán és Varga nincs egy hullámhosszon
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az eligazításra válaszul a frakció közölte: továbbra is kiemelten fontosnak tartják, hogy „a magyar családoknak csak annyit kelljen fizetni a termékekért és szolgáltatásokért, amennyit feltétlenül szükséges”. Céljuk, hogy az energiahordozók és üzemanyagok árának változása ne csak azok emelkedésekor, hanem csökkenésükkor is begyűrűzzön a termékárakba. Felszólítják a kormányt, hogy ha ez nem történne meg, akkor azt az állami támogatások – például a munkahelyvédelmi akciótervben folyósított támogatások – megvonásával szankcionálja.

Csakhogy a törvényben garantált munkahelyvédelmi támogatások normatívak, életkorhoz vagy szociális helyzethez kötöttek, teljesen függetlenek attól, hogy a dolgozó után járó kedvezményt egy üzemanyagáron „nyerészkedő” pék vagy a termelői árképletbe a benzinköltséget változó elemként beépítő vállalkozó veszi-e igénybe.

Szakértők szerint a javaslat a gyakorlatban kivitelezhetetlen, s bár a Központi Statisztikai Hivatalt vagy a Századvég Gazdaságkutatót meg lehetne ugyan bízni az ármozgások „üzemanyag-alapú” monitorozásával, de sokkal hasznosabb, ha a piaci verseny érvényesülését továbbra is a Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Nemzeti Bank felügyeli.

Arról nem is szólva, hogy a Fidesz az egyik legfontosabb foglalkoztatáspolitikai vívmányával, a munkahelyvédelmi támogatások megvonásával fenyegeti meg a renitens vállalkozásokat. Ez amellett, hogy elbocsátásokhoz vezet, komoly visszatetszést szülhet társadalmi szinten is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.