Argentína kicselezné a spekulánsokat

Egyszerű, de hatásos lépéssel vág vissza a szerintük az ország szuverenitását sértő New York-i bírósági ítéletre Argentína. A manhattani befektetők indítványára fizetésképtelenséget kimondó verdiktre a kormány kötvénycserével válaszolna.

A megoldás lényege, hogy a tartozások visszafizetésének tilalmát elrendelő ítélet hatályban marad ugyan, de az argentin kormány kezdeményezi, hogy a jogvita miatt kifizetési tilalom alá eső, külföldi devizában kibocsátott és külföldi tulajdonosok kezében lévő kötvényeket az argentin jog hatálya alá tartozó új, de a korábbival teljesen azonos feltételeket kínáló papírokra cseréljék le.

Az argentin peso tartja magát, de az ország nem jut külső finanszírozáshoz
Az argentin peso tartja magát, de az ország nem jut külső finanszírozáshoz
Marcos Brindicci / Reuters

S mivel az argentin jog alá tartozó kötvényekre nem vonatkozik az amerikai bíróság ítélete, a tulajdonosok az utolsó centig hozzájuthatnak követeléseikhez. Aki visszautasítja a lehetőséget, annak az argentin jegybanknál nyitott számlára letétbe helyezik a járandóságot, így a pénz bármikor felvehető lesz – jelentette be Cristina Fernandez de Kirchner elnök, aki szerdán, könnyeivel küszködve, nagy hatású beszédben állt ki Argentína szuverenitása mellett, és hangsúlyozta: nem kényszeríthetik országát ismét adósságcsapdába.

A 13 év után ismét csődhelyzetbe került ország csak jogilag fizetésképtelen, a 30 milliárd dollár összértékű, külföldi hitelezők birtokában lévő adósságát rendesen törlesztette. A július végén esedékes 539 millió dolláros részletet is letétbe helyezték a Bank of New York Mellonnál, de az Argentínában a múlt évtizedben végrehajtott kötvénycserét elutasító és a teljes névértéken jegyzett tartozás kifizetéséhez végsőkig ragaszkodó amerikai fedezeti alapok által indított perben született jogerős ítélet miatt a kifizetésre nem kerülhetett sor.

A hitelezett összeg 30 százalékának kifizetésébe korábban – jobb híján – a kötvényesek 92 százaléka ment bele, de az amerikai alapkezelők egy csoportja kitartott, és Thomas Griesa bíró ítéletére hivatkozva joggal tarthat igényt a teljes összegre, annak kamataival együtt. Csakhogy ha mindenkit így kellene kifizetnie, az teljes csődbe vinné Argentínát, beláthatatlan folyamatokat elindítva, ezért a kormány tartja magát a megállapodáshoz, és nem hajlandó száz százalékon kifizetni a tartozást.

Nem mellékes, hogy az adósságpapírokat a piacon fillérekért vásárolták fel az Elliott Management vezérletével a pert kezdeményező fedezeti alapok, amelyek az ítélet értelmében másfél milliárd dollárra lennének jogosultak. A kötvények 2005-ben és 2010-ben történt átcserélésekor az argentinok belementek abba, hogy vitás ügyekben a New York-i bíróság járjon el, ez vezetett most a legtöbb szereplő számára hátrányos helyzet kialakulásához. A túlzott hatalomkoncentrációt még Washington is nehezményezte, mondván: nem szabad egyetlen embert ilyen súlyú döntések meghozatalára feljogosítani.

Elemzők szerint a most előterjesztett terv működhet, nem látják akadályát annak, hogy a kifizetések ismét megkezdődhessenek. Argentína nem tesz különbséget a kötvényesek között, és annak is a számlájára helyezi a követelését, aki visszautasítaná a most felkínált megoldást. Így az Elliott és társai kontóján is gyűlik majd a pénz.

Jogilag a tervezett kötvénycseréhez az amerikai pénzügyi felügyelet engedélyének beszerzése is szükséges, de az argentinok értelmezése szerint jelen helyzetben a szabályzatnak a kötvényesek és a kibocsátó közös érdekeit előtérbe helyező pontját kell alkalmazni. Más kérdés, hogy ebben az esetben az Elliott számára kedvező, szintén amerikai bírósági ítélet végrehajtása csorbát szenved. A békés megoldás érdekében az Elliott és társai követelését amerikai és argentin bankok egyaránt meg akarták venni, de a nyerő helyzetben lévő alapok olyan árat szabtak, amelyet nem lehetett elfogadni – írja a Bloomberg.

Argentína – csőd ide vagy oda – köszöni szépen, jól van: az állampapírpiac nem zuhant össze, és a peso is állja a sarat. Igaz, a dél-amerikai ország csak belső finanszírozási forrásokra támaszkodhat, külföldről a kockázatok miatt nem jut forráshoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.