Árfolyamgát: a bankok is támogatják a hosszabbítást

A bankszövetség is támogatja az árfolyamgát jelentkezési határidejének két hónapos meghosszabbítását. Rogán Antal további nyújtást is elképzelhetőnek tart, de csak akkor, ha ahhoz a bankok is hozzájárulnak.

A Magyar Bankszövetség támogatja az árfolyamgát meghosszabbítását, mert az a cél, hogy az érintett devizahitelesek közül minél többen csatlakozzanak a programhoz – reagált közleményben a szervezet a parlamentnek a hétvégén benyújtott törvénymódosító javaslatra. Mivel a havi törlesztőrészlet rögzítését jelentő árfolyamgátat továbbra is legfeljebb 2017 júniusáig lehet igénybe venni, ezért minden devizaadóst arra bíztatnak, hogy most döntsön és mihamarabb vegye igénybe a lehetőséget. Minél hamarabb csatlakozik valaki, annál hosszabb ideig élvezheti a program jelentette védelmet és az ahhoz kapcsoló támogatást – hívja fel a figyelmet a bankszövetség.

A fideszes Dióssi Csaba szombaton benyújtott javaslatában kezdeményezte, hogy az árfolyamgát jelentkezési határidejét a jelenlegi március 29-ről május 31-re tolja ki a parlament. Az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfőn megtárgyalta és egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta a javaslatot. Az ülésen Rogán Antal, a bizottság elnöke, a Fidesz frakcióvezetője jelezte: akár további hosszabbításról is lehet majd szó, de ez csak azután lehetséges, hogy a kormány megállapodott a bankszövetséggel.

Rogán egy hétfői sajtótájékoztatóján a devizahitelesekkelk kapcsolatban még azt is elmondta: a frakció felkérte a kormányt, folytasson átfogó tárgyalásokat a bankszövetséggel arról, hogy melyek még azok a megoldások, amelyeket közösen elképzelhetőnek tartanak az adósok meglévő problémáinak kezelésére.

A parlament hétfőn hozzájárult, hogy a házszabálytól eltérően tárgyalja Dióssi javaslatát. Ez azt jelenti, hogy kedden már el is fogadhatja az Országgyűlés az árfolyamgát jelentkezési határidejének meghosszabbítását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.