Az Auchan tízmilliókat fizethet az olcsó dinnyéért

Bomba akciós árral indult, sok tonna az áruházi parkolóban szétszórt dinnyével folytatódott, és több tízmilliós bírsággal végződik az Auchannak a két hete kirobban, dinynyeháború. A tetemes bírságot a beszerzési ár alatti értékesítésért kapja majd az áruházlánc - előlegezte meg a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) eljárásának végeredményét tegnapi tájékoztatóján Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

Mint ismert, az Auchan 49 forintos akciós dinnyeárával borzolta a hazai termelők kedélyét, akik tiltakozásként az áruházlánc parkolóiban 150 tonna dinnyét borítottak ki. Bár az Auchan végül kiegyezett a gazdákkal - 65 forintra emelte dinnyéje árát -, időközben az MgSzH a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) bejelentésére vizsgálatot indított. Mint arra Gőgös Zoltán rámutatott: a 2003-ban elfogadott agrárrendtartási törvény tiltja a beszerzési ár alatti értékesítést, túl ezen a törvény azzal is védi a termelőket, hogy tiltja a 30 napon túli fizetést az áruért, bár ez utóbbit a mostani vizsgálatban nem ellenőrizték - tette hozzá Lukács László, a hivatal elnöke. Az MgSzH a múlt hét közepén hivatalosan is megállapította, hogy az áruház 65 forintért vette a görögdinnye kilóját, és 49-ért adta tovább a vásárlóknak. Lukács László elmondta: a törvény alapján az ilyenkor kiszabható bírság mértéke a beszerzési ár és az eladási ár különbözetének a kétszerese. Mivel az elnök szerint több száz tonna lehet az a mennyiség, amelyet az áruházlánc drágábban szerzett be, mint amennyiért továbbadta a vásárlóknak, így a várható bírság az Auchan esetében több tízmillió forintra becsülhető.

Gillemot Katalin, az Auchan szóvivője érdeklődésünkre úgy fogalmazott: tudomásul veszik az erre vonatkozó döntést, ugyanakkor szerinte a jelenlegi határozat is azt bizonyítja, hogy az áruház nem a beszállítói terhére akart akciózni, mivel piaci felvásárlási árat fizetett partnereinek. Az ügyben egyébként hallatta hangját a nagy kereskedelmi láncokat tömörítő Országos Kereskedelmi Szövetség is. Vámos György OKSZ-főtitkár egyszerűen hírnévrontásnak nevezte, hogy a hivatal egy, még le nem zárult vizsgálat kapcsán elmarasztaló módon nyilatkozott az Auchanról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.