Aratási helyzetkép: a végéhez közeledik a betakarítás

A végéhez közeledik a nyári betakarítás: a Vidékfejlesztési Minisztérium (MV) legfrissebb összegzése szerint az 1,791 millió hektáros vetésterület 88 százalékán végeztek a gazdálkodók az aratási munkákkal.

Őszi búzából az idén az előző évek átlagánál és az előzetes becslésnél is kevesebb terem. A hektáronkénti átlaghozam 3,81 tonna, míg a termésbecslés 4,4 tonna, a 2005-2009 közötti átlag mennyiség 4,2 tonna volt. Így várhatóan ebben az évben az országban mintegy 3,8 millió tonna őszi búza kerül a magtárakba a több mint egymillió hektáros termőterületről. A búzát a terület 89 százalékán vágták le.

A rozs betakarításának 70 százalékával már végeztek a 36606 hektáron, a termésátlag 2,23 tonna hektáronként. Ez kevesebb az előzetesen becsült 2,7 tonnánál, és az előző öt év 2,3 tonnás hektáronkénti átlagától is elmarad.

Őszi árpából az előző öt év átlagához képest mintegy 0,4 tonnával, a becslésnél pedig mintegy 0,6 tonnával kevesebb, átlagosan 3,59 tonna termett hektáronként. Az árpa betakarítása gyakorlatilag befejeződött, a mintegy 187 ezer hektáros vetésterület 99 százalékán végeztek a munkával.

Repcéből az idén átlagosan 2,14 tonna termett hektáronként az országban. Ez a mennyiség is elmarad a becsült 2,38 tonnától, és az előző öt év 2,35 tonnás hektáronkénti átlagától. A repce betakarításával a 260 ezer hektáros termőterület 99 százalékán végeztek a gazdálkodók - tartalmazza a VM összegzése.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.