Aranyláz ezer dolláron

Felvásárlási láz hajtja az aranypiacot: a nemesfém unciánkénti ára szeptember elején ezer dollár fölé kúszott. A piac a szokottnál egy hónappal korábban élénkült meg az idén.

A Magyar Aranypiac Kft. közleménye szerint az elmúlt nyolc évben évről-évre emelkedett az arany ára, az áremelkedés üteme azonban felgyorsult. Az aranyért utoljára tavaly márciusban - az alacsony dollárárfolyamok mellett - adtak többet ezer dollárnál. Akkor azonban árfolyama még nem tudott hosszú távon megmaradni ezen a szinten.

Az arany iránt rendszerint október és november között a legélénkebb az érdeklődés. Így ebben az időszakban szöknek éves csúcsra az árak is, amelyek aztán decemberre és januárra az őszi időszak előtti szintre süllyednek vissza. Az idei évben azonban az arany árfolyama a gazdasági válság miatt nem esett vissza tavasszal - tartósan 900 dollár fölött tudott maradni.

A jövő év elején 1100 dollárra nőhet az arany unciánkénti ára elsősorban a gyengülő dollár miatt. Az áremelkedésnek azonban gátat szab a kisebb indiai aranykereslet - vélekedett szeptember elejéna Standard Bank egyik nemesfémpiaci elemzője.

Walter De Wet akkor azt mondta, hogy a bank várakozása szerint a következő 6-12 hónapban a dollár gyengül az euróhoz képest a globálisan növekvő infláció és a bővülő külkereskedelmi deficit miatt.

Az elemzők szerint jövő év elejére az 1100 dolláros szintet is meghaladhatja az arany unciánkénti ára, a növekedésnek azonban gátat szabhat India aranykeresletének visszaesése. A nemzetközi arany tanács (WGC) adatai szerint India aranyimportja 126,7 tonna volt az idei első hat hónapban. Ez 55 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi 282,3 tonnával szemben.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.