Arany, ami fénylik: látótálvolságba került a 2000 dolláros szint

A határidős szállítású arany árfolyama új rekordra emelkedett Ázsiában az elektronikus kereskedés során, az európai és a amerikai gazdaságokkal kapcsolatos aggodalmaknak köszönhetően.

A decemberi szállítású arany árfolyama 30,20 dollárral 1882,50 dollárra emelkedett unciánként az elektronikus piacon. A határidős szállítású nemesfém pénteken szintén csúcson, 1852,20 dolláros zárt, miután a napon belüli kereskedés során elérte az 1881,40 dolláros szintet is - írja a profitline.hu.

Az előző héten az árfolyam 6,4 százalékot, ebben a hónapban pedig már 14 százalékot emelkedett. A keresletet leginkább a romló világgazdasági kilátások, a befektetői bizalom hiánya és az ebből fakadó kockázatvállalási hajlandóság teljes hiánya magyarázza. Amennyiben ilyen ütemben folytatódik az emelkedés, úgy akár már a héten meglehet a 2000 dolláros szint is.

A befektetők figyelme a pénteki napra koncentrálódhat, ugyanis a FED elnöke, Ben Bernanke a Jackson Hole-ban megtartott éves gazdasági szimpóziumon várhatóan beszél az amerikai gazdasági kilátásokról, illetve a jegybank tervezett lépéseiről. A tavalyi évben itt tett említést először a szokványos monetáris eszközeitől eltérő intézkedések foganatosításáról. Számos elemző ugyanakkor úgy véli, hogy nem lesz újabb eszközvásárlási program, azaz QE3.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.