Aranyszínű a menő okostelefon

Samsung Galaxy S5, a Sony új Z2 modellje és társa, a vízálló tablet, valamint egyre dögösebb telefonok a kínai Huaweitől – ez tartotta izgalomban a Mobile World Congress közönségét az első nap.

Bár az is érezhető volt, hogy a készülékeknél ezúttal sokkal jobban izgat mindenkit mindaz, ami a színfalak mögött történik, pontosabban mindaz a hálózati technológia és innováció, ami az okostelefonok mögött van. Nem csoda, ha az iparág meghatározó emberei és a fejlesztők, akik mindig a fogyasztói piac előtt járnak 3-5 évvel, most a gépek internetre kötésétől jönnek lázba, s azoktól az elképzelésektől, amelyek beépülhetnek az életünkbe a kommunikáló eszközök és az ipari internet által.

The Nokia X is seen at its unveiling at the Mobile World Congress in Barcelona, February 24, 2014. Nokia, soon to be acquired by Microsoft Corp, is turning to software created by arch-rival Google for a new line of phones it hopes will make it a late
The Nokia X is seen at its unveiling at the Mobile World Congress in Barcelona, February 24, 2014. Nokia, soon to be acquired by Microsoft Corp, is turning to software created by arch-rival Google for a new line of phones it hopes will make it a late contender in the dynamic low-cost smartphone market. Its first model, the Nokia X, will rely upon an open version of the Android mobile software system created by Google that has become the world's most popular software used in smartphones. REUTERS/Gustau Nacarino (SPAIN - Tags: BUSINESS TELECOMS) - RTX19E91

Hogy mire képes egy nagy sebességű mobilhálózat, hogyan tudja jobbá tenni az emberek életét? Napestig sorolhatnánk mindezt az egészségügyi alkalmazásoktól kezdve az okos autókig, vagy éppen az intelligens városokon át. A mobil iparág legfontosabb kiállításán ezúttal a kütyük epizódszerephez jutottak csupán. A vásárlók érdeklődését mindig is fel fogják kelteni az újabb és újabb okostelefonok, de egy idő után elvesztik a fonalat. A piac is megmutatta: nem tudják olyan ütemben cserélni az 5-800 euróba (150-250 ezer forintba) kerülő telefonokat, mint ahogy a gyártók kínálata megújul.

Persze a kütyüknek is jutott szerep, rögtön az első nap egy sor bejelentéssel nyitottak a gyártók, mindőjük elől elvitte azonban a show-t egy SaudiAndroid nevű Twitter-felhasználó, aki a lapzártánk idején zajló hivatalos bejelentést megelőzően kiposztolt egy képet, amelyen a Note3 és a Galaxy S4 modell között ott virít a Samsung Galaxy S5, minden "hisztéria" tárgya. Ebből kiderül, hogy a készülék a nagyobb, tablet jellegű Note3-hoz közelít majd, jobb lesz a minősége, és egy eddigiektől eltérő, pöttyözött hatást keltő hátlapot kap. Beigazolódni látszik az a pletyka is, miszerint a Galaxy S5-öt arany színben is megjelenteti a dél-koreai vállalat – ilyen színnel jelentkezett pár hónapja az Apple is.

A hivatalos bejelentések sorát egyébként a kínai Huawei kezdte. A gyártó az olcsó okostelefonok után most felmerészkedett "a nagy pályára", méghozzá igen jó árak mellett. Jó pár innováció is fűződik a nevéhez, ilyen volt például a világ első 4G mobilnet routere, most pedig egy hasonló készülékkel rukkoltak elő, amely tudja a leggyorsabb LTE-szabványt. Ha az ember beletesz egy SIM kártyát, akkor 300 megabites wifit tud kreálni, feltéve, hogy az adott területen a szolgáltató biztosít ilyen sebességet. Jelen pillanatban ilyen lefedettség csupán néhány helyen van Európában. Különlegessége a készüléknek, hogy konnektort sem igényel, a beépített akku tíz óra működést biztosít.

Bemutatták az Ascend G6 4G készüléket is, amely qHD felbontású kijelzőjével megnyerő darab, ráadásul 7,85 milliméter vékony és csak 115 gramm. Ez a készülék is több színben kapható, beleértve az aranyat. Úgy látszik, utóbbiból trend lesz.

A legtöbbet tegnap a Sony új csúcsmodelljéről, a Z1-et leváltó Z2-ről hallottunk, amelynek 5,2 inches képernyője elképesztően jól néz ki, brutálisan erős processzor hajtja, 16 GB memóriája bővíthető, ráadásul megkapta az IP58-as minősítést, azaz nyugodtan magunkkal vihetjük az uszodába vagy a strandra, mert egy ideig vízálló. A beépített 20,7 megapixeles, stabilizált kamerával 4K felbontású videókat is készíthetünk. Induló ára 600 euró, azaz több mint 180 ezer forint. A Sony elkészítette a Z táblagép utódját is, amely szintén Z2 néven lesz ismert.

A Mozilla mindeközben 25 dolláros okostelefonnal írná újra a belépő szintű készülékek piacát. Ma az említett 5-6000 forintért kizárólag egy olcsóbb készüléket kapni, amely még nem is okostelefon, s az elektronikai üzletláncokban és mobilos boltokban fura helyzetet teremthet, ha ennyiért, szolgáltatói hűség nélkül belépő szintű okosmobilt lehet majd vásárolni. Feltéve, hogy ez a mobil nem riasztja el a felhasználót örökre az okostelefonoktól, ez a készülék a hagyományos mobilok korszakának teljes lezárását jelentheti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.