Áramot prédikálnak, benzint tankolnak

A kormány növelné az állami szervezetek és cégek elektromos autóinak számát. Egy keddi kormányhatározat szerint fontosnak tartják az elektromos járművek terjedését, és egyetértenek azzal, hogy a környezetkímélő gépkocsik mentesüljenek a (torlódások megakadályozására esetleg bevezetendő) útdíj hatálya alól.

Ezentúl a minisztereknek előterjesztést kell készíteniük arról, miként növelhető 2030-ig harminc százalékra a központi költségvetési szervek és az állami cégek „nem gazdasági alaptevékenységhez használt” autóparkjában a környezetkímélő – ezen belül is az elektromos – járművek aránya.

Úgyszintén fel kell mérniük a két- és háromkerekű elektromos járművek – pedelec, e-bike – „nemzetgazdasági lehetőségekre épített” hazai elterjedését segítő lehetséges intézkedéseket. Ha a kabinet ezúton igyekszik is környezetkímélőbbé tenni autóbeszerzési szemléletét, a legutóbbi példák alapján e tárgyban még akad teendője bőven.

Az Elmű–ÉMÁSZ elektromos autói. Követendő példa
Az Elmű–ÉMÁSZ elektromos autói. Követendő példa
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Az utolsó nyilvánosságra került központi autóbeszerzés ugyanis a külügyi tárca luxusautókra kiírt pályázata. Ebben viszont egyelőre hiába keresnénk a fenti logikába illeszkedő feltételeket. A Napi.hu által közzétett január végi kiírásmódosítás ellenben továbbra is arra utal, hogy külügyeink leginkább csak drága, hivalkodó, környezetszennyező verdákból intézhetők.

Az állami autóbeszerzési pályázatok az alsótól a felsőig 1–9. kategóriába sorolják a személyautókat, az egyterűeket pedig 1–5. kategóriá-ba. A januárban megjelent módosítás szerint a külügyi tárca a novemberben közzétett 8. kategóriájú helyett egy 9-es, a 4 darab 7-es kategóriájú helyett pedig összkerékhajtású 8-asokat szerez majd be.

Kérdés, lesz-e csökkenés

Egyelőre nem jelenik meg a hazai kutakon a pénteki nemzetközi olaj- és üzemanyagár-ugrás hatása – derül ki a GKI Energiakutató előrejelzéséből. Eszerint a hétvégi emelkedés ellenére heti átlagban még így is 6 százalékkal csökkent a nálunk irányadó Brent típusú kőolaj tőzsdei ára. A benziné 7,4, a gázolajé 2,3 százalékkal esett úgy, hogy a két termék a nyersolajjal együtt csütörtök-pénteken szintén drágult. A dollár is olcsóbb lett, ami erősíti az árcsökkentő nyomást. Ez alapján a kutatóintézet folytatódó mérséklődésre számít, amit ezúttal 2-3 forintra tesznek. Mindazonáltal a pénteki fejlemények tükrében előrejelzésük szerint a lépés akár el is maradhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.