Áramlopás nagyüzemben

Elképesztő méreteket öltött az áramlopás Indiában. A megtermelt áram egyharmada szökik el a rendszerből. Az okozott kár évi 16 milliárd dollárra tehető, s a GDP 1,2 százalékkal (!) emelkedne a helyzet normalizálásával. Eközben négyszázmillióan élnek áram nélkül az 1,3 milliárdos országban.

Az indiai villamosenergia-rendszer beépített kapacitása 174 gigawatt, szemben a magyar igényeket csúcsidőben is kielégítő 6 gigawattal. Csakhogy amíg nálunk az áramlopásból és a szállítás és az átalakítás során fellépő energiaveszteség átlagosan 10 százalék körüli, Indiában ez döbbenetesen magas, eléri a 33 százalékot – ismerte el a Bloomberg hírügynökség kérdésére Uma Shankar energiaügyi miniszter.

Hogy ezen belül mekkora a természetes veszteség és mennyiért tehetők felelőssé az áramtolvajok, arról legfeljebb becslések vannak. Az említett energiaveszteséggel India világrekordernek tekinthető, miközben például Kínában a 8 százalékra teszik a „kóbor” áram arányát.

Mindez az indiai áramszolgáltatók számára 16 milliárd dolláros veszteségforrást jelent, Az áramellátási gondok a gazdasági növekedésre is negatív hatást gyakorolnak. India - Kína és Japán mögött – Ázsia harmadik legnagyobb gazdasági hatalma, a hazai össztermék (GDP) tavaly 10,4 százalékkal nőtt, míg 2011-re a Nemzetközi Valutaalap 8,2 százalékos bővülést vetített előre. Ez 1,2 százalékponttal lehetne magasabb, ha megszüntetnék a lopásokat és korszerűsítenék a hálózatotAz eltűnt energia egyébként a takarékosságáról amúgy sem híres Kalifornia éves igényével egyenlő.

 Az indiai hálózat sincs az igényeknek megfelelően méretezve, a központi teherelosztó adatai szerint nyári csúcsoknál a fogyasztói kereslet általában 10 százalékkal haladja meg az erőművek kínálatát. Még ennél is elszomorítóbb adat, hogy az 1,3 milliárdos országban 400 millióan még áram nélküli otthonokban élnek. A gondokat szaporítja a korrupció elburjánzása, az illegális bekötések felett némi baksisért szemet hunynak az állami tulajdonú áramszolgáltatók ellenőrei.

 A villamosításra, továbbá a rendszer modernizálására és kapacitásbővítésre Manmohan Singh miniszterelnök 400 milliárd dolláros programot hirdetett a következő öt évre, s 120 gigawattnyi új áramtermelő kapacitás kiépítésével számol, továbbá a veszteségeket már 2013-ra szeretnék a felére csökkenteni. Megfigyelők maliciózusan jegyzik meg, hogy 1951 óta egyetlen egy évben sem sikerült tervezett kapacitásbővítést elérni.

 A villamosenergia-elosztó rendszer 85 százalékban ma is állami tulajdonban van, s ahol megindult a szolgáltatás magánkézbe adása, ott jelentős mértékben sikerült visszaszorítani a lopásokat.Már az is sokat segített, hogy az elosztóállomások számát drasztikusan redukálták. Az első privát áramellátó 19 éve lépett színre, s Mumbai körzetében szolgáltat jelenleg is.

Új Delhiben is megjelentek a magántársaságok, itt a Tata Power és a Reliance Power 2002 óta közösen szolgáltat. Azóta kétharmadával csökkentették ugyan az ellopott árammennyiséget, de még így is masszívan veszteségesek. Ebben persze az is közrejátszik, hogy a hatóságilag megállapított áramtarifák rendkívül alacsonyak, miközben a költségeket piaci áron kell megfizetniük a cégeknek, hasonlóan a magyarországi helyzethez.

A Reliance illetékese szerint sokáig ez nem mehet tovább, mert ha nem válnak nyereségessé, akkor nem lesz pénz a fejlesztésekre és az egész rendszer összeomlik, tökéletesen függetlenül attól, hogy állami vagy magánkézben van.

Mindenesetre a magánosítást a tervek szerint felgyorsítják, hatékonyabbá téve ezzel a rendszert. Szakértők szerint ez egyetlen módja a helyzet konszolidálásának, illetve csak így lehet elkerülni a veszteséget veszteségre halmozó állami szolgáltatókat megmenteni a csődtől. Lesz olyan is, hogy a hálózat állami kézben marad, az üzemeltetést adják magánkézbe. Ez a modell Agrában már kiválóan bevált.

Addig is folytatódik a sziszifuszi munka az áramtolvajok felderítésére. Az amnesztia ígérete sokakat vett rá, hogy jó útra térjenek, ez esetükben egy modern, elvileg manipulálhatatlan mérő felszerelését jelentette. A nyomornegyedekben élőknek erre esélyük sincsen, sokszor nem is csinálnak belőle nagy titkot, hogy lopják az áramot. A villanyoszlopokról alászálló és elágazó kábelhalmaz jelzi, hogy lesz még bőven dolguk az ellenőröknek.

Akik persze nem szívesen látott vendégek a környéken. Egyikük, a harminc éves Akbar Basha egy különleges számítógépes program segítségével deríti fel a normálistól eltérő áramfelhasználási szokásokat Nyugat-Delhiben. Az éjjel mért kiugróan magas áramfogyasztás „gazdáját” lenyomozva illegális üzemeket is fel tudott deríteni – büszkélkedett a Bloomberg újságírójának, nem megfeledkezve persze arról, milyen atrocitások érték.

Az egyik rajtakapott asszony bosszúból nemi erőszak kísérletével vádolta meg, volt hogy megtépték a ruháját és ellopták az autójának kulcsait. A közutálat a szigorú büntetések láttán valamennyire érthető is, hiszen utolsó „kliensét”, egy kórházi technikust 340 dolláros bírság megfizetésére kötelezték, ami az éves áramfogyasztásának a duplája.

Basha tapasztalatai szerint a nyilvánvaló tények ellenére a legtöbben megpróbálnak kibújni a felelősség alól, a technikus például azzal állt elő, hogy az illegális bekötést egész biztosan az előző tulajdonos csináltatta. Ennek eldöntse azonban már nem Basha feladata. Ahogy fejlődik a technika, úgy válnak kifinomultabbá az áramtolvajok – mondja hozzátéve: biztos abban, hogy ez a macska-egér harc még sokáig folytatódik.

 

Távvezeték szerelés Gujarat államban. Indiában 400 millióan élnek áram nélkül
An employee for the Paschim Gujarat Vij Company Ltd. electric company sets up power lines in the western Indian state of Gujarat May 28, 2011. India's industrial output grew an annual 7.3 percent in March, smashing forecasts on the back of a revival in capital goods production. REUTERS/Amit Dave (INDIA - Tags: BUSINESS EMPLOYMENT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.