Arab vevő jelentkezett a Zsolnayért

A pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi részvénycsomagjára kíirt tenderre az egyetlen ajánlatot a Magyarországon több vállalkozást működtető, főképp órakereskedelemmel foglalkozó, szír származású svájci állampolgár tette.

Erről a baranyai megyeszékhely önkormányzatának vagyonát kezelő Pécs Holding Zrt. vezérigazgatója, Barna Béla tájékoztatta tudósítónkat. Barna a pályázó kilétét nem fedte fel, ugyanakkor nem cáfolta azt az információnkat, hogy egy, Magyarországon több vállalkozást működtető, főképp órakereskedelemmel foglalkozó, szír származású svájci állampolgár tett ajánlatot a porcelángyárra.

Az 1853-ban alapított Zsolnayt 2005-ben – a cég egymilliárdos adósságának átvállalásáért – kapta meg a pécsi önkormányzat a magyar államtól. A rendszerváltás óta szinte folyamatosan veszteséggel gazdálkodó gyár reorganizációjára az eladósodott város nem tudott áldozni, ezért 2010-ben eladta a cég részvényeinek 49 százalékát az ingatlanüzletben jártas Jászai Gellértnek 230 millió forintért.

A Zsolnaynál irányítási jogot szerző Jászai egy évvel később továbbértékesítette tulajdonrészét a Közgép Zrt.-nek. A Fidesszel jó kapcsolatot ápoló cég azonban – szembesülve a Zsolnay pénzügyi és piaci gondjaival – 2012 nyarán ingyen visszaadta részvényeit a városnak. Pécs ősszel újra meghirdette eladásra a Zsolnayt, most azonban már a részvények 74,5 százalékára kerestek vevőt.

A város nem kötötte ki, mennyit vár a részvényekért, a pályázati kiírás viszont elvárja a leendő tulajdonostól, hogy a gyárat a Zsolnay legméltóbb hagyományaihoz hűen működtesse. Az új gazda feladata, hogy kezelje a zrt. félmilliárdos adósságának háromnegyedét.

Az egykor másfél ezer alkalmazottat foglalkoztató porcelánmanufaktúra jelenleg 220 embernek ad munkát. A cég éves árbevétele 900 millió forint. Ahhoz, hogy a Zsolnay versenyképes legyen, milliárdos fejlesztésekre lesz szükség.

Pécsnek immár a Zsolnay az egyetlen patinás üzeme, ezért a helybéliek érthetően aggódnak a nemzetközi hírű cégéért. Amúgy a Zsolnay név – egyes felmérések szerint – még mindig a tíz legerősebb hazai márkanév egyike.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.