Arab főtulajdonos a Mercedesnél

Az arab Aabar Investments befektetési társaság vásárolta meg a Daimler 9,1 százalékát. A lépéssel a Mercedes-Benz konszern főtulajdonosává előlépett cég újabb befektetést fontolgat.

Sokat segíthet Daimlernek az autóipari ágazatot is erősen sújtó válság leküzdésében új arab befektetője - állítják szakértők. Berlinben hétfőn vált ismertté, hogy az Abu Dzabiban bejegyzett Aabar befektetési társaság lett a stuttgarti székhelyű autógyár legnagyobb egyedi tulajdonosa. A befektetés révén javulnak a társaság hosszú távú növekedési kilátásai.

Az Aabar Investments 1,95 milliárd eurós tőkeemeléssel szerezte meg a Daimler 9,1 százalékát, amivel a Mercedes-Benz autókonszern fő tulajdonosává vált.

Dieter Zetsche, a konszern elnöke hétfői nyilatkozatában az arab befektető "beszállását" az elmúlt időszak legpozitívabb fejleményének nevezte. Kiemelte, hogy a társaság teljes mértékben támogatja a cég vállalati stratégiáját. Zetsche szerint különböző projektek megvalósításában működnek majd együtt, kezdve elektromos autók kifejlesztésétől új üzemek létrehozásán át fiatal mérnököknek az öböl térségében történő képzéséig.

Az elnök az arab beruházó szerepvállalásával kapcsolatban az együttműködés szempontjából három fő okot említett. Kiemelte, hogy a Daimler ezzel egy "kulcsfontosságú" beruházóhoz jutott, jelentősen javul tőkehelyzete, s egy olyan hosszú távú, erős partnere lett, amellyel lehetővé válik a jelenlegi válságos idők menedzselése.

A cég hétfőn már be is fizette 9,1 százalékos tőkerészesedését, s ezzel 1,9 milliárd euróval növekedett a Daimler saját tőkéje.

Az arab társaság elnöke azt hangoztatta, hogy az Aabar hosszú távú beruházásban érdekelt, s ezért döntött a Daimler mellett. Kijelentette, hogy a felügyelő bizottságban egyelőre nem kívánnak részt venni, résztulajdonosként azonban aktívan be kívánnak kapcsolódni a konszern tevékenységébe. Nem zárta ki, hogy a jövőben növelni fogják részesedésüket.

Értesülések szerint a tárgyalások három hónappal ezelőtt kezdődtek a Daimler és az Aabar között az együttműködésről. 

 

Dieter Zetsche, CEO of German car manufacturer Daimler AG (L) and Aarbar-Chairman Khadem Al-Qubaisi  pose before a news conference in Stuttgart March 23, 2009.
Dieter Zetsche, CEO of German car manufacturer Daimler AG (L) and Aarbar-Chairman Khadem Al-Qubaisi pose before a news conference in Stuttgart March 23, 2009.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.