Apró betűkkel próbálták csőbe húzni a dolgozókat

A kereskedelmi cégek arra játszottak, hogy munkatársaik ne tudják egyszerre kivenni a kéthetes szabadságukat.

Valóban megpróbáltak olyan szabadságolási nyilvántartást aláíratni a dolgozókkal a nagy kereskedelmi láncok egy részénél, aminek volt egy apró betűs része is: ebben a dolgozó lemondott arról, hogy egyszerre két hét szabadságot vehessen ki – tudtuk meg szakszervezeti forrásokból. Ez azonban nem volt kötelező, kényszer semmiképpen.

A Magyar Idők hétfői számában a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetére hivatkozva azt írta, a munkáltatók olyan önkéntes nyilatkozatokra kényszerítik a bolti dolgozókat, amellyel ezen a nyáron lemondanak arról a törvény adta jogukról, hogy egyben, hosszabb időre igénybe vegyék a nekik járó szabadságot. A jogsértő helyzetet a lap szerint az ágazatban jelen lévő munkaerőhiány idézte elő, amit a vasárnapi zárva tartás megszüntetése csak súlyosbított.

Ijesztő a munkaerőhiány
Ijesztő a munkaerőhiány
Veres Viktor / Népszabadság

Bár ezt a cégek egyelőre nem kommentálták, úgy hírlik, hogy a Tescónál és az Auchan­nál volt ilyen kísérlet. Információink szerint a dolgozók egy része mit sem sejtve aláírta a papírt – így lemondott arról, hogy egyben két hetet nyaraljon –, nagyobb részük azonban még időben észlelte a turpisságot.

Úgy tudni, hogy az Auchan­nál időközben már visszavonták az apró betűs kiegészítést. A láncnál az üggyel kapcsolatban lapunknak annyit mondtak, hogy betartják a vonatkozó törvényeket, hozzátéve: amennyiben a dolgozó lemond a kéthetes egybefüggő szabadságáról, úgy azt írásban rögzítik. Kerestük a Tescót is, ott későbbre ígértek választ.

Szakszervezeti forrásaink szerint a cégeknek az lehetett a szándékuk, hogy elhárítsák annak veszélyét, hogy fennakadás alakuljon ki a súlyos munkaerőhiány miatt, azaz túl sok dolgozó akarjon egyszerre két hétre nyári szabadságra vonulni. Mint arról korábban már többször is írtunk, a kiskereskedelemben súlyos munkaerőhiány alakult ki az utóbbi években, miután az alacsony bérek miatt az ágazat tapasztalt, szakképzett dolgozói tízezrével hagyták ott ezt a területet vagy távoztak külföldre.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.