Áprilisban több külföldi turista jött

A korábbi hónapok visszaesését követően áprilisban jelentősen élénkült a külföldi vendégek által a hazai kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégélyszakák száma - közölte a KSH.

A külföldi vendégek száma 9,1, a kereskedelmi szálláshelyeken általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 9,7 százalékkal nőtt áprilisban a múlt év azonos hónapjához viszonyítva - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A korábbi hónapok visszaesését követően áprilisban jelentősen élénkült a külföldi vendégek által a hazai kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégélyszakák száma
Kurucz Árpád 2011.07.12. Digitális 2011. július 12. Turisták, turista, idegenforgalom. Fotó: Kurucz Árpád

A belföldi vendégek száma 1 százalékkal csökkent, míg az eltöltött éjszakáké 3,1 százalékkal emelkedett. A belföldivendég-forgalom háromnegyedét fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 5,5 százalékkal nőtt.

A forint áprilisban 11 százalékkal gyengébb volt, mint egy évvel korábban. A vendégéjszakákban mért vendégforgalom 59 százaléka, a szállásdíjbevétel kétharmada származott a külföldiektől.

A legjelentősebb küldő országokból érkező vendégek éjszakáinak száma - az Egyesült Királyság és Ausztria kivételével - nőtt. A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül - a kétcsillagos egységek kivételével - minden kategóriában növekedés volt.

Az ötcsillagos szállodákban a korábbi hónapok visszaesését követően a külföldi vendégek száma áprilisban 4,6, a vendégéjszakák száma pedig 5,9 százalékkal nőtt. A külföldi vendégek száma - Tisza-tó kivételével - mindegyik turisztikai régióban nőtt.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 47,9 százalékos volt áprilisban, az egy évvel korábbi 46,7 százalékkal szemben. Ezen belül az ötcsillagos szállodákban a foglaltság 69,2 százalékról 70,5-re, a négycsillagosokban 53,8-ról 54,3 százalékosra javult.

Áprilisban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 9,6 százalékkal 14 ezer 924 forintra, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel szintén 14 százalékkal 7 ezer 145 forintra nőtt 2011 azonos hónapjához viszonyítva.

A kereskedelmi szálláshelyek összes árbevétele folyó áron 10,2 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. Áprilisban a szálláshelyek 21,2 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 11,9 milliárd forint volt.

Az év első négy hónapjában az összes árbevétel 5,9 százalékkal 67,6 milliárd forintra nőtt, amiből a szállásdíjbevétel 35,7 milliárd volt. 16,3 milliárd a vendéglátásból eredt.

Az év első négy hónapjában a külföldi vendégek száma 8,3, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 9,3 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakával egybevetve. A belföldi vendégek száma viszont 2,2 százalékkal kevesebb volt, és 0,8 százalékkal kevesebbet éjszakáztak a kereskedelmi szálláshelyeken.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.