Apple-újdonságok: rádió és egész nap kitartó notebook

Az volt, amire az Apple suttogó propagandája és marketinggépezete felkészítette a közönséget. Frissített MacBook Airek egész nap kitartó aksikkal, valamint új operációs rendszerek és iTunes Radio – az Apple újdonságai.

A forgatókönyv szokásos volt San Franciscóban: sikerjelentésekkel indult az Apple WWDC (világméretű fejlesztői konferencia) nyitóeseménye. Tim Cook vezérigazgató beszámolt arról, hogy tavaly naponta 1 millió vásárló tért be a 14 országban található 407 Apple Store valamelyikébe, nem mintha ez bármilyen szempontból mérvadó adat lenne, például a tőzsdéken, de azért jól hangzik. Az App Store alkalmazásboltban 900 ezer (köztük 375 ezer iPades) alkalmazás közül válogathat a user, a cég eddig 10 milliárd dollárt fizetett ki 6 millió fejlesztőnek, míg az App Store felhasználóinak száma 575 millió környékén jár.

Az iOs 7 ikonjai
New Apple iOS 7 features are displayed on screen during Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) 2013 in San Francisco, California June 10, 2013. REUTERS/Stephen Lam (UNITED STATES - Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY TPX IMAGES OF THE DAY)

A Mac gépek eladása az elmúlt öt év átlagában évi 15 százalékot növekedett minden évben, miközben a PC-piac sokkal lassabb, igaz, nagyságrendekkel nagyobb a bázis. Mindenesetre, az Apple gépekre jön az új operációs rendszer, neve is van, Mavericks. Átvették a Windowshoz hasonló multitasking lehetőséget, a fájlok címkézhetők lesznek, és fejlődik a többképernyős mód. Előbbi egy mappákon felüli csoportosítási rendszert jelent majd. 

Fontosabb azonban, hogy a rendszer úgy van megírva, hogy kíméli a processzort, az Apple mérései szerint 72 százalékkal is csökkentheti annak terheltségét, takarékosabban dolgozik majd a Safari böngésző (processzor és memória terén is) is – ez azért fontos, mert ma már egyre több minden fut a böngészőben – tehát javul az aksik üzemideje. A böngészőben lesz egyklikkes könyvjelzőmentés, ami nagy öröm a felhasználóknak. Lesz iCloud Keychain (egy rendszerszintű jelszómenedzser, ami megjegyzi és 256 bites titkosítással tárolja a weboldalak felhasználóneveit, jelszavait, bankkártyaszámokat és wifi-jelszavakat), a Mac App Store pedig a háttérben, csendben frissíti majd a gépen lévő alkalmazásainkat.

Új MacBook Air modellek jönnek, pontosabban vannak itt, a 11-es modell 5 órás üzemideje kilencre, a 13-as esetében a hét óra pedig 12-re növekszik. Vagyis, ki lehet vele húzni egy tengerentúli repülőutat akkor is, ha a turistaosztályon nem lenne csatlakozó. A gépekben már az Intel új, Haswell chipjeit szerelik, ami energiatakarékosabb működést és 40 százalékkal gyorsabb grafikát nyújt, mindeközben pedig nem nő a gépek árcéduláján az összeg, sőt. A 11-es esetében kivezetik a 64 gigás változatot, helyette 128 és 256-os lesz, ami viszont azt jelenti, hogy a 128-as annyiba kerül, mint eddig a 64-es, a 256-os viszont bő húszezerrel azért drágább lesz, mint az eddigi 128-as. Matek mindenek fölött. 

Az új Mac Pro kifejezetten extravagáns formát kapott, gyorsabb processzor, memória és tárhely lesz benne, illetve a 20 Gbps adatátvitelre képes, itt debütáló Thunderbolt 2 csatlakozó. A gép a 4K-s extra felbontású kijelzőket is kezeli majd. 

A 300 millió felhasználóval rendelkező iCloud és az iWork még jobban integrálódik, az iWork for iCloud az Apple a Google és a Microsoft irodai webalkalmazásaival szeretné felvenni a versenyt. Az iCloud windowsos gépeken is elérhető lesz, igaz, mára az Office 365 is elérhető Macre – ugyanazzal az előfizetéssel. Átmenet a rendszerek között? 

A végére jött a legnagyobb szám, az iOS 7 bemutatása, amely majd ősszel érkezik, addig csak a vágyakozás marad a nagyközönségnek. Tim Cook szerint az iPhone-tulajdonosok kétszer annyit használják mobiljaikat, mint az androidosok – s ezt csak a hetes oprendszer fokozza majd, azt azonban most ne firtassuk, hogy minderről honnan vannak adatai az amerikai nagyfőnöknek. 

Az iOS 7 nem új, egyenesen forradalmi, legalábbis a tekintetben, hogy alaposan változik a külcsíny, ami persze nem nagy csoda, hiszen az iOS majdnem a kezdetektől ugyanúgy néz ki. Új, színes ikonok jönnek, az Apple alkalmazásainál és rendszerszinten is. Lesz 3D hatás, de ez csak dizájn, nem pedig technológia. Az új felület mellé új funkciók is jönnek, ilyen a Control Center, az alulról behúzható vezérlőpult – ez nagyon kellett, mert az iPhone nagyon béna volt, amikor valamilyen beállításon kellett módosítani, akkor is egy csomót kellett vesződni a beállítások menüvel. Az iOS-es alkalmazásokba is integrálódik a közeli fájlátvitelt lehetővé tevő AirDrop, melynek használatához még össze sem kell érintgetni a készülékeket.

Megjelenik egy új, rádiószerű szolgáltatás. Az iTunes Radio először csak az Egyesült Államokban lesz elérhető, az iOS 7 megjelenésekor, igaz, nekik eleinte ingyenesen, viszont reklámokkal mixelve. Az Apple eddig is a világ egyik legjelentősebb zenei viszonteladója volt, azóta, hogy elindította az iTunes Store-t, forradalmasítva az online zeneletöltést, az iTunes Radiót pedig úgy lehetne megfogni, mint ennek valami fapadosabb változatát – sok zene, kevés letöltés, némi reklám, viszont mindezt nagyon kevés pénzért. Ki ne szeretné?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.