Apple-Samsung: se veled, se nélküled

Brutális mértékben, 7,7 százalékkal zuhant a Samsung részvényárfolyama a szöuli tőzsde hétfői kereskedésében, azaz a befektetők tragikus fejleményként értékelték a kaliforniai San José bíróságának pénteki ítéletét, amelyben az Apple-hez fűzödő szabadalmi jogok sorozatos megsértéséért 1,05 milliárdos kártérítésre ítélte a dél-koreai céget.

Utoljára a gazdasági-pénzügyi világválság idején, 2008. október 24.-én járt ilyen mélyen a kurzus. A Samsung a dél-koreai irányadó indexet, a KOSPI-t is lerántotta, az 0,4 százalékkal gyengült a kereskedésben. A hosszú távú kilátásokra viszont a mostani ítélet nem gyakorolt mély hatást, a Samsung öt éves lejáratú, dollárban jegyzett kötvényeinek hozama ugyanis a Credit Agricole adatai szerint csupán egy bázisponttal, 1,57 százalékról 1,58 százalékra növekedett.

A szakértők nem osztják a befektetők hosszú távú optimizmusát. „Az Apple élvezi a hazai pálya minden előnyét, ezért hiába fellebbeznek a dél-koreaiak, kétharmados a valószínűsége annak, hogy a Samsung inkriminált termékeit egyszerűen kitiltják az amerikai piacról” – írta elemzésében  Peter Misek, a Jefferies & Co. elemzője. A Samsung egyébként már szombaton jelezte, hogy ügyvédei dolgoznak az ítélet megfellebbezésén. A cég szerint az ítélettel nem az Apple nyert, hanem az amerikai választók veszítettek.

A kívülállók számára azonban mindenképpen kedvező ítélet született, annyiban legalábbis, hogy az okostelefonok – a Bloomberg által 219,1 milliárd dollárra értékelt - piacán a második negyedévben 35 százalékos részesedéssel vezető helyre előlépett Samsung forgalma csökkenni fog. Az Apple 18 százalékra esett vissza, de a tényekhez tartozik, hogy az 5-ös szériájú iPhone szeptemberi piacra dobása előtt érzékelhetően csökkentek a 4-es széria eladásai, a potenciális vásárlók inkább kivárnak, hogy némi felárral ugyan, de a legmodernebb modellt vehessék majd a kezükbe.

Szakértők szerint a Samsung-Apple csata igazi győztese mégsem az iPhone gyártója lesz, hanem a többi okostelefon-gyártó cég. Az Apple termékei ugyanis hiába attraktívak és nagy tudásúak, a széles rétegek számára még ma is megfizethetetlenül drágák. A két nagy farvízén viszont most felevezhetnek a többiek: a HTC, a Nokia, az LG és a Sony. Az LG árfolyama 3, a Nokiáé 4,2 százalékkal emelkedett az ítélethirdetés után.

A legérdekesebb az ügyben, hogy a két ősi rivális nem is tudna létezni, de üzleti sikereket elérni végképp nem. A Samsung ugyanis az Apple vivőtermékeinek elsőszámú alkatrészbeszállítója, ő szolgáltatja az iPhone és az iPad képernyőit és a chipeket. A Bloomberg értesülései szerint 7,5 milliárd dollár értékben szállít az idén a Samsung az Apple-nek, ez a tavalyi megrendelést 60 százalékkal múlja felül. A dél-koreai óriáscég bevételeinek 9 százaléka az Apple-től származik a Gartner piackutató adatai szerint.  

A két cég a legjelentősebb piacokon már beperelte egymást a szabadalomsértésekre hivatkozva. Az eddig ítéletek megosztottak, pénteken egy szöuli bíróság döntetlent hirdetett, álláspontja szerint a cégek kölcsönösen elorozták egymás szabadalmait. Ausztráliában kudarcot vallott az Apple, mert a bíróság tovább engedélyezte a Samsung táblagépének forgalmazását. Amerikában június 29-én született verdikt arról, hogy a tiltsák be a Samsung Galaxy Nexus okostelefonok forgalmazását, de a Samsung fellebbezése következtében az ítélet nem vált végrehajthatóvá.

Az Apple ügyvédje, Harold McElhinny mutatja a hasonlóságokat, amelyeket a bírósági rajzoló sematikus ábrázolásában fel is lehet fedezni
Apple attorney Harold McElhinny (C) delivers his opening statement in a high profile trial between Samsung and Apple in San Jose, California July 31, 2012. Apple Inc told jurors on Tuesday that Samsung's internal documents show it made a decision to copy the iPhone because the South Korean company could not compete in the smartphone market on its own. REUTERS/Vicki Behringer (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.