Apadó kiskereskedelem

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) decemberben és 2008 egészében is néhány százalékos visszaesést mért a hazai kiskereskedelemben. Gépjárműből tavaly decemberben 20 százalékkal kevesebbet adtak el, mint 2007. végén.

Decemberben az egy hónappal azelőttihez képest 0,8 százalékkal, 2007. decemberéhez képes pedig 3,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom - tette közzé a KSH. 2008. egészére vetítve a csökkenés 2,1 százalékos volt.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2008-ban 6350 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. Ebből 2008. decemberben az éves forgalom 11 százaléka, 692 milliárd forint értékű forgalmat mértek. 2008-ban a kiskereskedelmi eladások 52 százaléka az élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes-, 19 százaléka a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, 11 százaléka pedig a könyv-, újság- és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek 2008. egészében 1,2 százalékkal, decemberben 1,5 százalékkal kisebb forgalmat értek el, mint az előző év azonos időszakában. 2008. decemberben az eladások jelentős részét (92 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) forgalma 1,8 százalékkal csökkent. Az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 2,3 százalékkal bővültek.


A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma 2008 egészében 2,8%-kal, decemberben 5,6%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz mérten. 2008. decemberben csak az összes forgalomból csekély súlyt képviselő használtcikküzletek és a csomagküldő hálózat eladásai növekedtek. A többi tevékenységcsoportban visszaesett az értékesítés. A legnagyobb mértékben a bútor-háztartásicikk-, építőanyag-, valamint az iparcikk jellegű vegyes üzletek eladásai maradtak el az előző év azonos hónapjában mért szinttől. Egy hónap alatt a csökkenés 1 százalékot tett ki.

Folytatódott a gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek változatlan áras forgalmának csökkenése is. Ez 2008 egészében 7,8 százalékkal, decemberben 19,7 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. Az üzemanyag-kiskereskedelem értékesítése 2008 egészében 0,1 százalékkal mérséklődött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.