Anyagilag is borulhat, aki esik

Még mindig sokan indulnak külföldre síelni utasbiztosítás nélkül, pedig az európai egészségkártya sok esetben még a sérülések kezelésével szorosan összefüggő költségekre sem nyújt kellő fedezetet.

Még az elvileg ingyenes ellátást nyújtó Európai Egészségbiztosítási Kártya (EKK) mellett is milliókat fizethet az, aki utasbiztosítás nélkül vág neki a külföldi sítúrának. A PBA Praeventio Zrt. kiszámolta, hogy síbaleset esetén egy négyfős család már heti kilencezer forintos, téli sportokra is kiterjedő utasbiztosítással megúszhat olyan költségeket, mint például az 1,2–1,8 milliós helikopteres mentés Ausztriában, a félmilliós hazaszállítási díj Franciaországból vagy a gyógyszerek teljes árának kifizetése Olaszországban. Ráadásul az EU-s kártya nem fedezi az orvosi beavatkozások önrészét, sőt van, ahol előre meg kell finanszírozni a teljes kezelést.

A környező országok síterepein évente tízezer magyar szenved valamilyen balesetet (egyébként az összes síterepet tekintve Ausztriában a legtöbb a baleset, ott a világ minden tájáról érkező síelők közül 60 ezren sérülnek meg egy évben). Ennek ellenére sokan vágnak bele családostul úgy a téli sportba, hogy nem gondoskodnak megfelelő utasbiztosításról. A kiutazók gyakran elegendőnek gondolják az EKK kiváltását, amellyel minden uniós országban ingyenes ellátásra jogosultak.

Pedig mind az uniós egészségkártyát és az utasbiztosítást is fontos magukkal vinniük az utazóknak, vannak ugyanis olyan országok, amelyekben az európai kártya ellenére is ott kell hagynunk némi pénzt az egészségügyi szolgáltatónál – hívja fel a figyelmet Vass Gábor, a PBA Praeventio szakmai vezetője. Ilyen az országonként eltérő nagyságú vizitdíj vagy például Ausztriában a minden vényre kiváltott gyógyszer után a receptdíj.

Más esetekben a gyógyszer és egészségügyi szolgáltatás bizonyos százalékát köteles az igénybe vevő megfizetni önrészként. Franciaországban további nehézség lehet a visszatérítéses rendszer: a beteg köteles megelőlegezni az egészségügyi szolgáltatás költségeit, és itthon kérheti a visszatérítést. A két hatóság között gyakran elhúzódó egyeztetésből eredő kellemetlenségeket az utasbiztosítással el lehet kerülni.

Az uniós kártya nem fedez egyéb, gyakran többmilliós költséget sem, mint például az eemlített helikopteres mentés vagy a hazaszállítás. A gyógyszerek ára is tetemes költség lehet, hiszen alig van rájuk tb-támogatás. Persze, ha EKK nélkül utazunk külföldre, még komolyabb tételekre számíthatunk, hiszen akkor a mentésen, szállításon kívül a kórházi beavatkozások teljes árát is kiszámlázzák nekünk. Márpedig Ausztriában, Olaszországban egy kisebb vállsérülést is 100–150 ezer forintért tesznek rendbe, egy lábtörés gyógyítása pedig akár 2-4 millió forintba is kerülhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.