Anyagi teljesítőképességük határán az albérlők

A 140-160 ezer forintos átlagos bérleti díjszinten az albérlők elérték anyagi teljesítőképességük határát, innen már felfelé nem vezet tovább út - véli az ingatlan.com.
Enyhén tovább csökkenhetnek, vagy stagnálhatnak az albérletárak a következő fél évben - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az M1 televízióban pénteken.

Hozzátette: az árcsökkenés részben a folyamatosan bővülő kínálat, csökkenő kereslet eredménye. Az utóbbi egy évben országosan 41 százalékkal, a fővárosban 37 százalékkal több a kiadó ingatlan. A kereslet viszont 13,5 százalékkal csökkent.
Áprilisban már a díjak enyhe mérséklődését figyelte meg a portál. Budapesten egy albérlet átlagára 150 ezer és 160 ezer forint, országszerte pedig 140 ezer forint.

Ez még mindig magas. Egy átlagfizetésből 150 ezer forintos albérlet nem állható. Ezért népszerű az albérletek megosztása. Többek között ez is jelzi, hogy az albérletkeresők elérték teljesítőképességük csúcsát. Rövid távon csak lefelé vezet az út, vagy szinten maradnak az árak - fejtette ki a szakértő.

A bérleti díjak áprilisi enyhe csökkenése nem jelenti, hogy fél éven belül visszatérnek az árak 50-70 ezer forintos sávba. Az alacsony piaci kamatok miatt ugyanakkor nagyon sokan fektetnek ingatlanba. Bérbeadással 6-7 százalékos hozamot is el lehet érni, szemben a banki 2-3 százalékos kamattal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.