Annyi a szabad pálinkafőzésnek?

Megbukhat Orbán Viktor kormányának egyik legnagyobb vívmánya: ha az Európai Bíróság úgy dönt, nem lehet többé jövedékiadó-mentesen pálinkát főzni.

Megtámadhatja a szabad pálinkafőzést az Európai Bíróság – értesült a Magyar Nemzet. V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkárra hivatkozva a lap azt magyarázza: a kormány 2010-es intézkedése a házi pálinkafőzést a minőség irányába mozdította el, az addig illegálisan tevékenykedők immár minőségi termékekkel állhattak elő. De írásukból megtudhatjuk, hogy nincs még veszve minden, a nemzetgazdasági tárca már keresi a megoldási lehetőségeket, amelyekkel megtarthatók az eddigi eredmények.

Akkor is, ha a híradás szerint az Európai Bíróság rövidesen ítéletet hoz a szabad pálinkafőzés miatt hazánk ellen indult kötelezettségszegési eljárás ügyében. És akkor is bízni kell, ha a kormányoldalon már azt is tudják: a bíróság mindenképpen „elmeszeli” majd hazánkat, vagyis kimondhatják, hogy azok is kötelesek jövedéki adót fizetni, akik évente 50 liternél kevesebb pálinkát főznek.

Az Európai Bizottság tavaly február 21-én határozott úgy, hogy a luxembourgi bíróság elé idézi Magyarországot a házi pálinkafőzés jövedékiadó-mentessége miatt. A kötelezettségszegési eljárást azért indították meg, mert a testület szerint Magyarország a házi párlatkészítésre nem alkalmazhatott volna adómentességet.

Bármennyire is kellemetlen ugyanis, csatlakozási szerződésében Magyarország vállalta: a szeszfőzdékben előállított, személyes fogyasztásra szánt pálinkára irányadó jövedékiadó-mértéket ötven százalékkal csökkentheti évi ötven liter mennyiségig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.