Annyi a baracknak

Néhány éven belül eltűnhet a legnagyobb egybefüggő somogyi barackos; a lengyeltóti, ordacsehi és szőlősgyöröki - összesen 150 hektáros - ültetvény elöregedőben van, s a gazdák zömének meg sem fordul a fejében, hogy újat telepítsen - írta hétfői számában a Somogyi Hírlap.

Az idei volt a legrosszabb év az őszibarack ültetvény több mint húsz évvel ezelőtti telepítése óta. Ez év tavaszáig tizenkét hektárt felszámoltak, s most nagyobb arányú kivágás várható - olvasható a megyei napilapban.

Az idén a tavalyi mennyiségnek harminc-hetven százaléka termett az ismert időjárási viszontagságok miatt, az árak mégsem kúsztak felfelé: a lébarackot kilónként negyven, míg a friss, piacra szánt gyümölcsöt 100, legjobb esetben 140 forintért vették át a termelőktől. A teljes mennyiség felét csupán lébaracknak lehetett értékesíteni, a magyar őszi ugyanis nehezen kel versenyre a déli országokból érkező importtal.

Boskovics József, az ordacsehi gazdakör elnöke szerint az elaprózott birtokszerkezet miatt sem tudnak eleget tenni a magyar termelők a beszállítói igényeknek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.