Merkelt felbosszantotta Van Rompuy

Vonakodva vezetik a németek az uniót, a franciák befolyása megcsappant, a britek különállásukkal nehezíthetik az alkut, az írek engedményeket követelnek, a finnek tiltakoznak a többségi szavazás ellen, a csehek nem mutatják be a költségvetést Brüsszelnek a büdzsé parlamenti elfogadása előtt, a federalista lengyelek örülnek, hogy saját valutájuk van. A sorsdöntő csúcs előtt majdnem több a vitatéma, mint a közös pont. De a tét óriási.

Az európai tőzsdék visszafogott derűlátással tekintettek a hosszúnak ígérkező csütörtök elébe, mert arra számítottak, hogy az Európai Központi Bank (EKB) megint csökkenti a kamatot a közelgő recesszióra és az érzékelhető hitelszűkére tekintettel, s hogy további könnyítéseket kínál a banki hitelezés megindítása érdekében. Este aztán kezdődik az EU állam- és kormányfőinek találkozója, amely újra sorsdöntőnek látszik, mint az utóbbi három évben már annyiszor, hogy aztán a piacok csalódottan vegyék tudomásul a várakozás alatti eredményeket.

Kérdés, hányszor lehet ezt még eljátszani, az egyre nagyobb büntetéseket kiszabó piacok láttán, és a Standard & Poor's hétfő esti leminősítési figyelmeztetése után. Mint Andrew Duff európai brit liberális képviselő kifejtette a Financial Timesban, a Lehman Brothers összeomlása óta az európai vezetők – különböző csoportokban – huszonegyszer találkoztak, hogy megoldást találjanak a válságra. A kis görög válságból közben jó nagy európai adósságválság lett, s végül Olaszország is a befektetők céltáblájává vált a maga 1900 milliárd eurós teljes államadósságával. Ennyi pénz természetesen nincs az európai alapokban vagy az IMF kasszájában.

A csúcsot azonban a szokásos súlyos nézeteltérések előzik meg. Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök még csütörtök délelőtt is találkozott az Európai Néppárt Marseille-ben rendezett ülésén. S kiszivárgott értesülések szerint Merkelt felbosszantotta, hogy az Európai Tanács elnöke, Herman Van Rompuy azt javasolta a konzultációi után, ne a teljes uniós alapszerződést módosítsák, mert az eltarthat két évig, és nehezen feloldható vitákat gerjeszthet, hanem csak a 12. jegyzőkönyvet, amely a túlzottdeficit-eljárásról szól. Ez egyszerűbb lenne. Berlin azonban – és Párizs is – a szerződés átírását szorgalmazza a szigorúbb költségvetési ellenőrzési folyamat és az adósságcsökkentési szabályok deklarálására.

A vita mögött azonban – írja politikai elemzőket idéző tudósításában a Bloomberg – meghúzódik az a tény, hogy Franciaország eljelentéktelenedett játékossá vált, s ez új erőviszonyokat teremt Európában. A német és a francia államkötvényhozamok különbségének növekedése ezt pontosan érzékelteti. Sőt, a német export az idén 12 százalékkal bővül, átlépi első ízben az ezermilliárd eurót. Ezért Sarkozy kénytelen felzárkózni Merkel mögé, s miközben itt-ott tompítani tudja a német követeléseket, kénytelen meghajolni előttük. Az erőviszonyok megváltozását felismerő lengyel diplomácia vezetője, Radoszlaw Sikorski már úgy fogalmazott a minap, hogy kevésbé tart a német vezető erő megnyilvánulásától, mint annak hiányától.

A lengyelek a mélyebb integráció hívei, de egyelőre örülnek, hogy nem léptek be az eurózónába, s nem is kívánnak ilyen értelmű döntést hozni, amíg a valutazóna stabilitása helyre nem áll, s ki nem derül, milyen szabály szerint működik a továbbiakban. A Wall Street Journal emlékeztet rá, hogy a pénzügyi válság kirobbanása után a lengyel gazdaság volt az egyetlen az unióban, amely növekedni tudott. S Mint Marek Belka, a lengyel jegybank elnöke kifejti, ebben szerepet játszott az önálló árfolyampolitika is. A złoty 25 százalékot veszített értékéből 2008 óta, ez segítette az exportot. Felmérések szerint a lengyeleknek kisebbsége támogatja az euró bevezetését.

Hasonló a helyzet Csehországban is. Petr Necas kormányfő azt mondja, egyetért a fiskális szabályok szigorításával, ha azok az eurózóna tagjaira vonatkoznak. Azzal viszont nem ért egyet, hogy az uniós tagországok bemutassák költségvetési terveiket Brüsszelnek, lényegében jóváhagyásra, még mielőtt a nemzeti parlament elfogadta volna a számokat. Prága álláspontja sok kérdésben közelebb áll a brithez, mint a némethez. Lengyelország és Csehország mutatói pedig sok tekintetben jobbak az eurózóna számos tagjának adatainál.

A Wall Street Journal idézi még Matolcsy György magyar gazdasági minisztert, hogy versenyképes gazdaságnak talán jobb az eurózónában, de amely a versenyt nem győzi, nem rendelkezik jó mutatókkal, annak a belépés egyenlő az öngyilkossággal.

Az eurózónán kívül a legélesebben a britek fogalmaznak, akik a pénzügyi szolgáltatások londoni piacát féltik az uniós szabályozástól, ezért mondják azt, hogy az alapszerződés módosítását az eurózóna érdekében támogatják, ha felmentést kapnak London számára. Ám Jean-Claude Juncker, az eurócsoport vezére erre azt mondja, „nem hagyhatjuk, hogy a britek keresztbe tegyenek”. A megoldás az lehet, amit Merkel és Sarkozy – eltérő okokból – bedobott ötletként, hogy ha huszonhetes körben nem lehet megállapodni, akkor a tizenhetek kormányközi szerződést kötnek a mélyebb gazdaságpolitikai együttműködés serkentésére.

Az övezeten belül azonban például Szlovákia korábban is jelezte, nem kívánja támogatni az egy főre jutó nemzeti össztermék alapján gazdagabb országokat az eurózóna pénzügyi mentőalapján keresztül. A finnek tiltakoznak, hogy Sarkozy szerint a végleges mentőalap (ESM) döntéseit 85 százalékos többséggel kellene meghozni. Ezt azt jelentené, hogy a kisebb tagállamok zsebéből egyszerűen kiveszik a pénzt. Az írek pedig csak akkor járulnak hozzá az alapszerződés módosításához, ha a többiek hajlandók változtatni a programon és mérsékelni a bankmentés költségét, azáltal, hogy a pénzintézetek legnagyobb kötvénytulajdonosait is bevonják a rendezésbe. Ezzel az ír államadósság is kezelhető szintre kerülne.

Ezen súlyos viták láttán sok elemző arra számít, hogy a csütörtök este kezdődő csúcsvacsora hajnalig tart majd.

Merkelt felbosszantotta Van Rompuy
European Council President Herman Van Rompuy (L) talks with France's President Nicolas Sarkozy (C) and Germany's Chancellor Angela Merkel (R) during an European Union leaders summit in Brussels February 4, 2011. European Union leaders will discuss strengthening the euro zone's 440 billion euro bailout fund at a summit on Friday and try to agree how best to insulate the region from the year-long debt crisis. REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.