Agyő, ingyenes Android!

Néhány napon belül Magyarországról is elérhetők lesznek a Google-mobilokhoz a fizetős alkalmazások az Android Market-en keresztül. De mikor várható az Apple trónfosztása?

A Google 99 országban, így Magyarországon is elérhetővé teszi az Android Market fizetős alkalmazásait a következő napokban - jelentette be a cég, így már 131 lesz azon országok száma, ahol már az Androidon sem minden ingyenes.

Az okostelefonok legnagyobb előnye, hogy azokra bárki fejleszthet alklamazásokat, melyeket aztán egy központi piactérről bárki le is tölthet a saját mobiljára - azt pedig a fejlesztő dönti el, hogy ingyen adja a programját, vagy pénzt kér érte. Ezidáig az Android-osok egyik legnagyobb érve volt más rendszerekkel, főleg az Apple által üzemeltetett AppStore-ral szemben, hogy az Androidon minden ingyenes. Igaz, a legaktívabb Android felhasználók pont azért panaszkodtak, hogy a fizetős szoftverek a magyar regisztrációkkal nem elérhetők. 

Nem érv az ingyenesség

Ahogy az ingyenesség ezt követően nem érv, úgy az egyébként véleményvezér felhasználók panasza is okafogyottá válik napokon belül. A fizetős szoftverek lehetnek cél-alkalmazások, mint irodai programcsomag, vagy épp képszerkesztő, de játékok, árukeresők és üzleti szoftverek is letölthetők az okostelefnokra.

Mennyiért?

Az okostelefon-alkalmazások fél euró és tíz euró között vannak, míg a tabletekre a felső, addig a mobilokra jellemzően az alsó árkategória a jellemző. Az Androidos készülékek tulajdonosai összesen több mint 200 000 ingyenes és fizetős alkalmazás közül válogathatnak, s ez a szám gyorsan növekszik majd - vélekednek a piaci elemzők.

AppStore vs. Android Market

Az okostelefonos alkalmazások letöltésében jelenleg még az Appstore a piacvezető, jelenleg 350 ezer alkalmazás áll a felhasználók rendelkezésére, s tízmilliókban mérhető az eddigi letöltések száma. Ahogy azonban az Android egyre több vezető márkán elérhető, s jellemzően az olcsó okostelefonok is ezt az oprendszert futtatják - napi több, mint 250 ezer androidos telefont aktiválnak manapság - a Google oprendszerével dolgozó telefonok szép lassan lehagyják az iPhone-okat az eladott készülékek darabszámában, ami nem semmi, hiszen világszerte több, mint 100 millió iPhone talált már gazdára. S ahogy az eladott készülékek számában, úgy a letöltött és rendelkezésre álló alkalmazások számában is hamarosan bekövetkezik az elkerülhetetlennek vélt helycsere.

A piacelemzésben élenjáró cég, a Distimo előrejelzése szerint ezt júliusra teszi, a német research2guidance ennél óvatosabb júslattal, augusztusra várja a trónfosztást. A jelenlegi növekedési ütemből kiindulva az Android Market nyár végére 425 ezer alkalmazást kínál majd, meg fogja előzni az App Store-t, legalábbis darabszámban.

Áprilisban az Android Market 28 ezer új alkalmazást regisztráltak, ezzel szemben az App Store csak 11 ezret. Igaz, a táblagépekre (Appstrore esetében iPad, Android Market esetében az összes többi) írt alkalmazásokban több, mint hetvenezer alkalmazással még magasan vezet az Apple.

A letöltések száma és a pénz a fontos

A darabszám persze nem mindegy: az is számít, hogy az alkalmazásokat mennyien töltik le, mennyi a fizetős és mennyi az ingyenes, vagyis végső soron az, hogy mekkora bevételt generálnak a piacteret üzemeltető cégeknek és a gazdasági környezetüknek, azaz a fejlesztőknek.  S az sem mellékes, milyen a minősége a kínálatnak.E kategóriákban egyelőre még vezet az Apple. 

Az AppStore egy alkalmazásának átlagos értéke meghaladja a 11 dollárt, a google rendszerében ennek csak a törtrésze. Ami a teljes piacot illeti, az 3,8 milliárdon osztoznak a legnagyobbak a legfrissebb becslések szerint, s ez a szám azért is döbbenetes, mert az idei évre csak 2,1 milliárd dollár volt az iparági becslés. Jövőre még több lesz, mert az okostelefon-eladások hihetetlen mértékben nőnek. A piac legnagyobb szereplői jelenleg: az Apple, Google, Nokia és a RIM (Blackberry). 2014-re 8,3 milliárdos is lehet az okostelefonos és tabletes alkalmazások piaca.

Milliárdos app-ok

A Google előretörése ellenére az app-bizniszből még mindig az Apple hozza ki a legjobb profitot.  Az Apple 2011-ben 2,81 milliárd dolláros bevételt termel a fejlesztőknek és magának, míg a második Android Market csak 425 millió dollárt generál az előrejelzések szerint, igaz ez is négyszerezés 2010-hez képest

Hogy mire a különbség? Az eltérő filozófia: az Apple a vásárlásokból / letöltésekből él, míg a Google a hirdetési árbevételre koncentrál. Az Android Marketen nagyobb az ingyenesen letölthető, de hirdetésekkel támogatott programok aránya. Ezek, noha sokak szerint hosszú távon több bevételt generálnak, a felhasználók körében népszerűbbek, mint a fizetős appok.

Negatív hatások

A választék növekedésének vannak negatív hatásai is. Például, hogy az egy alkalmazásra jutó letöltések számát drámaian csökken, s ennek nem csak statisztikai, de gyakorlati jelentősége is van, hiszen a sokasságban könnyebben vesznek el az igazán cool alkalmazások is. Vagyis, a tortán egyre többen osztoznak, de a kereslet is robbant. S hogy mikor lesz vérre menő Google-Apple konkurenciaharc? Egyelőre úgy látszik, a két óriás nemcsak hogy megfér egymás mellett, jöhetnek a feltörekvő rendszerek is: ilyen az android programokat kínáló Amazon, a Windows Phone 7, vagy épp a Blackberry. A cégeknek ugyanis teljesen mindegy, hogy az ügyfél készpénzzel, hirdetések fogyasztásával, vagy más termékek árába építve fizet az alkalmazásokért. Az eredmény ugyanaz.

A visitor uses her mobiles while standing in front of a big screen displaying an Android tablet from Samsung during the GSMA Mobile World Congress in Barcelona February 17, 2011.    REUTERS/Gustau Nacarino   (SPAIN - Tags: BUSINESS)
A visitor uses her mobiles while standing in front of a big screen displaying an Android tablet from Samsung during the GSMA Mobile World Congress in Barcelona February 17, 2011. REUTERS/Gustau Nacarino (SPAIN - Tags: BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.