Amikor a piac diktálja a rezsiharcot

A telekom után a román energia­piacon is kipróbálja agresszív árpolitikáját az RCS & RDS, a magyarországi Digi anyavállalata. A leggazdagabb erdélyi magyar, Teszári Zoltán cége a többi helyi szolgáltatónál lényegesebb olcsóbban kínál elektromos áramot a háztartásoknak.

A számla végösszege régiónként változik, a szállítási költségek és egyéb díjak függvényében, viszont átlagosan a Digi Energy árai 13, de akár 25 százalékkal is alacsonyabbak a konkurens cégekénél, számolta ki az Economica.net szakportál. A Digi Energy megawattonként 165 lejért (11 500 forint) szolgáltat áfa és egyéb díjak nélkül. Emellett az RCS & RDS kábeltévé- vagy internet-előfizetői további 10, a nyugdíjasok 20 lej árengedményben részesülnek, ha 12 hónapos szerződést kötnek, s a futamidő végéig nem mondják fel a kábeltévé- vagy internet-előfizetésüket.

Hatósági ár alatt világít
Hatósági ár alatt világít
Thinkstock

A román villamosenergia-piac részben liberalizált, az energia árának 40 százalékát teszi ki a hatósági ár. A Digi Energy standard ajánlata nagyjából megegyezik a hatósági árral, a kedvezmények levonása után pedig 5, illetve 10 százalékkal alacsonyabb is annál. A piac többi szereplője ezzel szemben 200 megawatt/lejt megközelítő árat kínál, vagyis arra rendezkedtek be, hogy a teljes liberalizálás, 2017 után minimum megőrizzék jelenlegi áraikat. Számításaikba jócskán belekavarhat a Digi, amely agresszív árpolitikájával nagyot szakított a telekommunikációs piacon.

A nyilvánosságot kerülő és emiatt arctalan milliárdosként emlegetett Teszári cégcsoportja több napelem-parkot vásárolt Erdélyben, 23,5 ezer megawatt összteljesítménnyel. Az RCS & RDS Románián és Magyar­országon kívül a régió négy országában, valamint Spanyolországban és Olaszországban is jelen van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.