Amerikaiak is beszállnának az INA-ba

Az Egyesült Államok kormányának ösztönzésére egy amerikai energiacég beszállhat az INA-ba úgy, hogy a Mol is tulajdonos marad - értesülésünk szerint ez lehet az egyik következménye annak, hogy Zágráb után ma és holnap Budapesten tárgyal Amos Hochstein washingtoni energiaügyi államtitkárhelyettes.

Zágrábból ma Budapestre érkezett Hoyt Brian Yee, az USA Külügyminisztériumának európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, illetve Amos J. Hochstein energiadiplomáciáért felelős helyettes államtitkár. Tárgyalásokat folytattak Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkárral, illetve - információink szerint - Hernádi Zsolttal, a Mol elnök-vezérigazgatójával is. Azt a a kérdést, hogy vásárolhat-e egy amerikai cég Mol-tulajdonrészt a horvát INA-ban, Amos J. Hochstein Zágrábban azzal hárította, hogy a Mol–INA-kérdést az érdekelt feleknek kell megoldaniuk. Szollár Domokos, a Mol kommunikációs igazgatója érdeklődésünkre megerősítette, hogy a Molban folytatott tárgyalások egyik témája az INA. Egyebekben nem nyilatkozott.

A Mol 2009-ben vette át az általa 49 százalékban tulajdonolt INA irányítását a 45 százalékot birtokló horvát kormánytól. Hatáskörét az ottani kabinetek azóta hevesen támadják. Az Orbán-kormány októberben a Hernádi Zsolt elleni horvát büntetőeljárás kapcsán azt tanácsolta a Molnak, fontolja meg részesedése eladását. A Mol megkezdte a válás előkészítését, mégis vonakodik azt megtenni. Pletykák szerint érdemi árat egyedül az orosz állam irányítása alatt álló cégek – például a Rosznyefty vagy a Gazpromnyefty – ajánlanak. Állítólag Orbán Viktor kormányfő is rendszeresen tárgyalt erről orosz partnereivel. Az ügyleten lévő hallgatólagos nemzetközi áldás a krími orosz–ukrán katonai konfliktus nyomán szertefoszlott. Az amerikai kormány most igyekszik megakadályozni, hogy az INA orosz kézbe kerüljön.

Lapunk értesülései szerint az amerikai beszállás ellenére a Mol is bent maradhat az INA-ban. Eszerint a Mol és a horvát kormány akkora részesedést adna át csomagjából az amerikaiaknak, hogy a három nagytulajdonos körülbelül egyforma részvénytömeg felett rendelkezzék. A sokat vitatott irányítási jog a külföldi tulajdonosok kezében maradna és a horvát kormány is többletjogokhoz jutna.

Az MTI tudósítása szerint Szijjártó Péter az amerikai diplomatáknak az INA kapcsán kifejtette: a Mol teljesítette a horvát állammal szemben vállalt kötelezettségeit, és mindig fel fogjuk emelni szavunkat „az EU-ban elfogadhatatlan, fenyegető, gazdaságon kívüli eszközöket használó nyomsásgyakorlással szemben". Ezzel bizonyára a Hernádi Zsolt elleni büntetőeljárásra utalt.

 

Szállítsák és fejtsék le

Amos J. Hochstein zágrábi szavai szerint a térségben vizsgálják tengeri gázlefejtő-létesítés lehetőségeit is. Az USA a palagáz-kitermelés miatt az utóbbi években gázexportálóvá vált. A kivitelt a kongresszusnak engedélyeznie kellene, amit Szijjártó Péter is szorgalmazott. Az Adrián régóta terveznek gázlefejtőt, de a beruházás a tengeren szállított cseppfolyós gáz magas ára miatt húzódik. Az amerikai Exxon Mobil érdeklődik az Adriai-tenger olaj- és gázlelőhelyei iránt is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.