Ezt az amerikaiak se tudják eltüntetni Magyarországon

Két pénteken bejelentett amerikai beruházás együtt 1740 új munkahelyet teremt a közeljövőben. Ezek azonban csak részben tudják pótolni a november óta eltűnt 27 ezer munkahelyet, a foglalkoztatottak száma gyakorlatilag az ősz óta csökken. Elemzők szerint a gond csak átmeneti.

Szezonális okok és a közmunkások számának ingadozásával magyarázzák elemzők, hogy a tavaly novembertől januárig tartó időszakban 7,1-ről 7,4 százalékra ugrott a munkanélküliségi ráta a decemberrel zárult trimeszter átlagához képest. Azaz egy hónap alatt 12 ezerrel 330 ezerre bővült a munka nélkül maradtak száma. A foglalkoztatásban ugyanennyi idő alatt 14 ezres veszteséget mért a Központi Statisztikai Hivatal, adatai szerint január végén 4,127 millió magyar dolgozhatott idehaza és külföldön.

Colleen Bell amerikai nagykövet és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Opel-beruházás bejelentésén
Colleen Bell amerikai nagykövet és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Opel-beruházás bejelentésén
Máthé Zoltán / MTI

Amúgy a foglalkoztatottak száma gyakorlatilag az ősz óta csökken. Ebben közrejátszhat a turistaszezon kifutása, az építőiparban tapasztalt lassulás, de sokkal erőteljesebben befolyásolja a statisztikát a közmunkások körében mutatkozó ingadozás. Decemberben még 189 ezer volt a közmunkások száma, januárban ez vélhetően tízezres nagyságrendben eshetett vissza. Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője alapvetően rendben látja a munkaerő- piaci trendeket, és a foglalkoztatásnak az eddiginél jóval lassúbb ütemű javulását várja az év közepétől.

Szerinte a nyugdíjkorhatár emelésével és a rokkantnyugdíjazás feltételeinek szigorítása miatt sokkal többen maradnak aktívak a munkaerőpiacon. A versenyszférában is bátrabban vesznek fel embereket a cégek, de a statisztikán a közmunkások táborának idei 50 ezer fős bővítése lendíthet látványosat. Ehhez képest szerénynek, de biztatónak nevezhető a pénteken bejelentett két autóipari beruházás révén létrejövő 1740 új munkahely.

Ebből az amerikai General Motorshoz (GM) tartozó Opel 540-et vállal magára. A cég másfélszeresére, azaz évi 580 ezer darabosra akarja bővíti a szentgotthárdi egységében legyártott motorok számát, ennek érdekében várhatóan ötszáz fővel emelik a létszámot. Jelenleg 1400-an dolgoznak Szentgotthárdon. Azt a bejelentéskor nem közölték, hogy ez jár-e konkrét beruházási igénnyel. Azt viszont közzétették, hogy regionális pénzügyi és oktatóközpontot hoznak létre, amelynek kivitelezése félmilliárd forint körüli összegbe kerül.

Az Opel munkaerő-utánpótlásának kiképzését szolgáló, őszre elkészülő oktatási bázison egyszerre százan tanulhatnak. Bejelentették azt is, hogy a GM pénzügyi szolgáltató cége májusban Budapesten kezdi meg munkáját negyven alkalmazottal. A létszámot később megduplázhatják. A magyar–amerikai gazdasági kapcsolatok erősítését szolgáló beruházások budapesti meghirdetésén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Colleen Bell társaságában vett részt.

Az állomáshelyét egy hónapja elfoglaló amerikai nagykövet asszony az enyhülés jeleit mutató beszédében – az MTI tudósítása szerint – kiemelte, hogy kiváló a magyar munkaerő, és pozitív a befektetési környezet Magyarországon. A szakképzett munkaerő hiányára nem panaszkodott Bryn Kahrl, az amerikai hátterű Eagle Ottawa Hungary Kft. ügyvezetője sem, aki Szolnokon Szalay Ferenc polgármesterrel írta alá az autóipari beszállító kapacitásfejlesztéséről szóló szerződést.

Az Eagle kilencmilliárd forintos beruházásban megduplázza a szolnoki termelését, s rövid időn belül ötszáz, középtávon pedig – a megrendelések függvényében – újabb ötszáz-hétszáz munkahelyet teremt. Az Eagle 14 évvel ezelőtt telepedett le Szolnokon, ezenkívül 19 gyártóbázissal rendelkezik világszerte. A társaság festett bőrből szabja a vezető autómárkák üléshuzatait, 15 országban 40 partnercéggel áll kapcsolatban, és 95 autótípus beszállítója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.