Amerikai makroadatok rontották a részvénypiaci hangulatot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,28 pontos, 0,76 százalékos csökkenéssel, 22.314,15 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 11,4 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott, a Mol és az OTP gyengült, míg a Magyar Telekomnak és a Richternek emelkedett az ára az előző napi záráshoz képest. Az elmúlt két hét optimista mozgása után pénteken negatív korrekció söpört végig a tőzsdéken, amelyet a vártnál rosszabb amerikai makrogazdasági adatok váltottak ki - mondta Varga Zoltán, a QUAESTOR Zrt. elemzője.

Hozzátette, hogy rosszul szerepeltek a hazai részvények is, ismét az eladók látóterébe került a Mol, amellyel kapcsolatban azonban semmilyen új hír nem látott napvilágot. Kiemelte, hogy a jövő hét hétfői piaczárás után kezdődik az amerikai gyorsjelentési szezon, amelynek eredményei jelentősen befolyásolhatják a következő hetek piaci hangulatát.

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője szintén a kiábrándítóan rossz amerikai foglalkoztatási adatokkal magyarázta, hogy délután "összeomlottak" a piacok, pedig reggel még alapvetően jó hangulatban indult a kereskedés. Megjegyezte, hogy az OTP-t emellett az európai bankszektor rossz szereplése is lefelé húzta. Utóbbi az európai banki stressztesztek jövő pénteki ismertetése előtti találgatásokkal függ össze.

 A Mol árfolyama 270 forinttal, 1,29 százalékkal 20.650 forintra csökkent, 2,8 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 90 forinttal, 1,55 százalékkal 5.700 forintra esett, forgalmuk 7,2 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,35 százalékkal 572 forintra erősödött, forgalma 469,8 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 110 forinttal, 0,29 százalékkal 37.800 forintra nőtt, a részvények forgalma 711,9 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 26 millió forintos forgalom mellett 60 forinttal, 0,31 százalékkal 19.000 forintra gyengült. A BUMIX 1.792,40 ponton zárt pénteken, ez 1,44 pontos, 0,08 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.