Amerikai költségvetési vita: a Moody's nem rontana az osztályzaton

Az Egyesült Államok nem veszítené el a legjobb, AAA szuverén osztályzatát és továbbra is törlesztené adósságát, ha a kongresszus nem szavazná meg határidőre az adósságlimit módosítását - derül ki a Moody's Investors Service legfrissebb, az amerikai kongresszusban köröztetett tanulmányából, amelyet szerdán internetes kiadásában ismertetett a The Washington Post.

Barack Obama amerikai elnök több alkalommal kijelentette, hogy az országot a fizetésképtelenné válás és a gazdasági káosz fenyegeti, ha a kongresszus jövő csütörtökig nem hagyja jóvá az adósságplafon emelését.

A Moody's álláspontja a lap szerint ezzel szemben az, hogy az amerikai kormány ebben az esetben is törlesztené adósságának kamatait és tőkerészét, illetve megőrizné hitelképességét. "Az adósságlimit a befolyó bevételek mértékéig korlátozza a kormányzati kiadásokat; az nem tiltja meg a kormánynak az adósságszolgálatot. Nincs közvetlen összefüggés az adósságlimit (ami valójában a pénzügyminisztérium forrásgyűjtést célzó rendkívüli intézkedéseinek kimerülését jelzi) és a fizetésképtelenség között" - állította a hitelminősítő.

A Moody's ennél is tovább ment és azt állította, hogy a helyzet most kevésbé súlyos, mint amilyen 2011-ben, az adósságplafon ügyében folytatott legutóbbi nagy küzdelem idején volt. "Az államháztartási hiány 2011-ben jelentősen nagyobb volt a jelenleginél, így a október 17. után szükségessé váló költségvetési vágás nagysága most kisebb, mint akkor volt" - állt a kap szerint az elemzésben.

Barack Obama keddi sajtóértekezletén bejelentette, hogy Jacob Lew pénzügyminiszter csütörtökön egy szenátusi meghallgatáson fogja ismertetni a kormányzat azzal kapcsolatos elképzeléseit, hogy mi lesz a teendő, ha nem sikerül megállapodni az adósságlimit ügyében.

"Mindenre van készenléti tervünk" - mondta az elnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.