Amerikában olyan történt, amire a válság eleje óta nem volt példa

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) helyi idő szerint csütörtökön - 2008 december óta először - 25 bázisponttal 0,5 százalékról 0,75 százalékra emelte a kereskedelmi bankok számára nyújtott kölcsönök diszkontkamatát.

A pénteken életbe lépő kamatemelés nem jelenti a monetáris szigorítás kezdetét - közölte Elizabeth Duke, a Fed igazgatótanácsának tagja. A kamatemelés és egyes rendkívüli hitelprogramok lezárása a Fed hitelpolitikájának további normalizálást jelenti, nem többet - tette hozzá.

"Ez nem jelenti a monetáris politika kilátásának változását, és várhatóan nem szigorodnak a háztartások és a válallatok hitelfeltételei" - tette hozzá Duke a virginai Norfolkban a Fed kamatemelést bejelentő közleményét kommentálva. A bank szerint az alacsony kamatozású hitelekre továbbra is szükség van a kilábalás támogatára. A Fed ígéretet tett, hogy a kamatokat "meghosszabbított időtartamra" továbbra is alacsony szinten tartja.

A Fed hetekkel korábban jelezte, hogy a diszkontkamat emelése várható. A közleményt csütörtökön a tőzsdezárás után tették közzé. A bejelentést követő órákban a dollár szinte azonnal erősödni kezdett.

A Fed az intézkedést úgy jellemezte, mint a pénzügyi válság miatt a bankoknak nyújtott segélyprogramjától való visszavonulást a normális feltételekhez, a piacok szerint azonban fordulat történt és a külföldi kölcsönök drágulásat jelezték előre. Dennis Lockhart, az atlantai Fed elnöke hangsúlyozta: tekintettel a "törékeny" fellendülésre, a központi bank politikája kamatemelés után is "rugalmas" lesz.

A St. Louis-i Fed elnöke, James Bullard Memphisben helyi idő szerint csütörtökön a növekvő inflációs várakozásokra hívta fel a figyelmet és megismételte azt a követelést, hogy a központi bank kapjon nagyobb szabályozó szerepet a reformcsomagok elfogadásakor.

Bullard, aki idén lett a Fed nyíltpiaci bizottságának elnöke, közölte: a gazdasági fellendülés "pályán van", az ingatlanpiac stabilizálódik, bár a munkaerőpiac továbbra is pang. Bullard szerint 2011 előtt nem várható újabb kamatemelés. A kamatemelésre reagálva Kan Naoto japán külügyminiszter pénteken kijelentette: nem hiszi, hogy a döntés kedvezőtlen hatással lenne a japán gazdaságra, részben amiatt, mert következtében gyengült a jen árfolyama.

Az ázsiai tőzsdék pénteken vegyesen nyitottak, a befektetők óvatosan reagáltak a kamatdöntésre. A tokiói tőzsde irányadó mutatója, a Nikkei 225 mutató, 0,1 százalékkal csökkent, S&P/ASX 200 ausztrál irányadó mutató 0,3 százalékkal nőtt, a szöuli vezető mutató, a Kospi nem változott. Az euró forgalma alacsony volt, a közös európai valuta árfolyama 2009. május 18. óta a legalacsonyabb szintre - 1,3465 dollárra - esett vissza.

 

A Fed épülete Washingtonban - hosszú idő után emeltek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.