Amerika elzárja a pénzcsapot

Rosszul reagáltak a pénz- és tőkepiacok arra a csütörtök este napvilágot látott hírre, miszerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) még ebben az évben felhagyhat kötvényvásárlási programjával. A pénzcsap elzárására az euró 292 forint fölé drágult.

A Fed legutóbbi kamatdöntő üléséről kiadott jegyzőkönyv szerint a jegybankárok komolyan fontolóra vették a pénzjegynyomda leállítását. Januártól elvileg havi 85 milliárd dollárosra emelték azt a keretet, amiből a Fed kötvényeket vásárolhat, s azzal közvetve élénkítheti az amerikai gazdaságot. A dollár gyengülését okozó pénzbőségnek tehát hamarosan vége szakad, s ez méltán aggaszthatja a befektetőket.

A Fed tegnap este kiadott decemberi kamatdöntési jegyzőkönyvéből kiderült, hogy legkésőbb 2013 végéig befejeződhet a jegybank új kötvényvásárlási programja. A legtöbb Fed-kormányzó szerint ez lehetséges, vagyis lassítanak a pénzpumpán. A döntéshozók egyetértettek abban, hogy a program jó hatással van a gazdaság teljesítményére, de nem biztosak abban, hogy ez a jó hatás pontosan meddig tarthat.

Aggódnak a program mérete miatt is, amely idén kb. ezermilliárd dollárral növelheti meg a Fed mérlegét. Arról nem volt szó, hogy kamatot is emelhetne a Fed még az idei évben, az mindenesetre figyelemre méltó, hogy a közlemény nem tartalmazta már a 2015 közepéig szóló céldátumot.

Elképzelhető, hogy a kamatdöntési közlemény szerint a többség egyértelműen a gazdaság fundamentumainak javulását várja, de az is lehetséges, hogy egyszerűen nem látják értelmét az újabb kötvényvásárlásoknak.

A Fed az elmúlt években gyakran hangoztatta, hogy vannak még eszközei a gazdaságélénkítésre, de úgy tűnik, mintha mégis kezdene kiürülni az eszköztár, s ez nem éppen örömhír a piacoknak – írják a Quaestor elemzői. Az amerikai részvényindexek átlagosan 0,25 százalékos mínuszban zárták a kereskedési napot, az amerikai dollár valamennyi devizával szemben markáns erősödésbe kezdett.

A dollárban jegyzett nyersanyagok többsége esésnek indult, különösképpen a nemesfémek piacát érintette negatívan a jegyzőkönyv tartalma.

A Fed-kormányzók közül azok, akik elkötelezett hívei voltak mindig is a kötvényvásárlásoknak, nem indokolták meg különösebben azt, miért is látják szükségét az újabb pénzpumpának, ellenben kiemelték, hogy a korlátlan likviditásnövelés sértheti a pénzügyi stabilitást. Ben Bernanke Fed-elnök maga továbbra is bízik a likviditásnövelésben, amely nélkül szerinte nem javult volna ennyit a gazdaság és a munkaerőpiac helyzete.

Olaj a tűzre, hogy az amerikai költségvetéssel kapcsolatos viták továbbra is folynak, egyelőre a büdzsé bevételi oldalán történt némi előrelépés, a kiadási oldalt érintő kiigazításokat néhány hónappal elhalasztották, de számos kulcsfontosságú kérdésben még nem körvonalazódik semmiféle kompromisszum, illetve újabb bizonytalansági faktor is ott lebeg a befektetők előtt, mégpedig az adósságplafon megemelésének kérdése. A fenntarthatóbb fiskális és adósságpályához határozottabb lépésekre van szükség, mint amit eddig láthattunk a Kongresszustól – jegyzik meg a Quaestornál.

A Fed kötvénypiacról történő visszavonulásával egy biztos vevő távozik, még ha csak részlegesen is. Ennek egyenes következménye az állampapír-piaci hozamok emelkedése, aminek már most érezhető a kereskedők beszámolói szerint. Különösen hosszú lejáratú kötvények hozamai emelkednek, a tízéves amerikai adósságpapír kamata már két százaléknál jár, amire legutóbb tavaly márciusban volt példa. A dollár az euróhoz képest is erősödik, a keresztárfolyam az 1,30-as szintet ostromolja.

A feltörekvő piacokról tőkekivonás indul meg, ennek következtében a magyar hozamok is erős korrekción mentek át. A tízéves lejáratú államkötvény hozama a rekordmélységből ismét hat százalék fölé nőtt, miközben a forint is egy százalékkal gyengült az euróhoz képest. Most 292 forint környékén táborozott le az árfolyam.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.