Amerika a leminősítés küszöbén

Az amerikai költségvetési deficit csökkentésén dolgozik Timothy Geithner pénzügyminiszter, mivel egyre fenyegetőbb a veszély, hogy az Egyesült Államok államadósságát az elsőrendű AAA besorolásból visszaminősítik, ami azzal jár, hogy megnehezednek az ország külső finanszírozásának feltételei. Magyarán: drágábban jut hitelhez.

Timothy Geithner  pénzügyminiszter elismerte, hogy az Egyesült Államok külső finanszírozása megnehezedhet, amennyiben nem tesznek semmit az elképesztően magas költségvetési deficit csökkentésére. A gazdasági-pénzügyi válság kezelésére, a növekedés ismételt beindítására és a bankok szanálására kiadott dollár százmilliárdokat jórészt kötvénykibocsátásokkal fedezték, s ez így marad a jövőben is. Csakhogy ha a nagy nemzetközi hitelminősítők rontanak az Egyesült Államok adósi besorolásán, akkor a kötvényeket csak nagyobb hozam ígéretével tudják eladni a - javarészt kínai - befektetőknek.

Középtávon a fenntartható szint irányába kell csökkenteni a költségvetési kiadásokat, ezt a kongresszusnak be kell látnia és az ehhez szükséges intézkedéseket meg kell hoznia - idézte a Bloomberg a pénzügyminisztert. A hírügynökségnek adott interjújában Geithner kifejtette: a cél az idei 12,9 százalékos GDP-arányos hiányt 3 százalék körülire csökkenteni.

A válságból való kilábalásnak ára van - ismerte el -, s ez máris megmutatkozik az állampapírok magasabb hozamában. A piacon máris kész tényként kezelik Amerika leminősítését, az ezt tükröző aggodalmak gyengítették csütörtökön a dollárt az euróhoz képest, és nyomták lejjebb a vezető New York-i tőzsdemutatókat.

Az irányadó tíz éves államkötvény hozama 17 bázisponttal 3,36 százalékra emelkedett, a dollár 0,8 százalékkal gyengülve 1,3890-es euró/dollár szinten nyugodott meg, míg a Standard & Poor's 500 tőzsdeindex 1,7 százalékot veszített előző napi záró értékéhez képest. Az is sokatmondó, hogy a harminc éves államkötvény hozama az év eleji 2,68 százalékról 4,31 százalékra emelkedett.

Az amerikai deficit a mostani előrejelzések szerint a jövő évben a GDP 8,5 százalékára csökken, egy évre rá már 6 százalék elérése a cél, míg 2012 és 2019 között a hiányt a 2,7 és a 3,4 százalék közötti sávba kell beszorítani.
Nagy-Britanniában sem jobb a helyzet: Londonban a Standard & Poor's hitelminősítő AAA besorolás alatt hagyta ugyan a brit államadósságot, ám az eddigi stabil kilátást a sokat sejtető negatívra változtatta. Indoklása szerint a GDP csaknem 100 százalékát elérő adósságállomány tette ezt a lépést szükségessé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.