Amerika bekeményített

Megtorpedózták az amerikai pénzügyi irányítók a Pfizer házassági terveit az ír Allergannal. A tavaly beharangozott egyesülési szándék megvalósulása esetén egy 330 milliárd dollár értékű vállalkozás dominálta volna a világ gyógyszeriparát.

A legnagyobb amerikai pénzkimenekítési tranzakció hiúsult meg – kommentálták az elemzések, hogy Barack Obama sürgetésére a pénzügyminisztérium lezárta a sorompót a nagyvállalatok azon legális gyakorlata előtt, amellyel cégfelvásárlások révén más, kedvezőbb lehetőségeket kínáló országokba telepítik adófizetési kötelezettségeiket, miközben termelésük java része helyben marad, így továbbra is élvezik a tengerentúli gazdasági környezet előnyeit. A Pfizer gyógyszergyár számára is igen vonzó volt az Allergan dublini székhelye, Írországban ugyanis az amerikai 35 helyett, 12 és fél százalékkal letudhatta volna adófizetési kötelezettségét. Az ügylet során egyébként egy jogi csavarral a kis hal kebelezte volna be a nagyot: a felvásárló ugyanis nem az óriáscég, hanem az annak hatodát érő Allergan lett volna. A válás – azaz a házasság elmaradása – végül közös megegyezéssel történt, miután az amerikai elnök a napokban szólított fel a törvény szigorítására, a pénzügyminisztérium pedig lépett, és olyan szabályozással rukkolt elő, ami nem teszi megtérülővé az ilyen ügyleteket. Egyebek mellett megtiltották, hogy egy amerikai társaság leányvállalata leírhassa az anyavállalattól kapott hitel kamatát az adóból. Az engedélyezett tranzakciók feltételévé tették azt is, hogy a közös vállalatban az európai tulajdon 20 helyett legalább 40 százalék legyen.

A Pfizer amúgy nagy felvásárlónak számít, a gyógyszeripar rekordja is a nevéhez fűződik: 2000-ben 88,7 mil­liárd dollárért szerezte meg az amerikai Warner-Lambertet. S bár a vállalat most 150 millió dollár kártérítést fizethet az Allergannak, a jelek szerint a befektetők bizalmát nem veszítette el; a piac hamar elhitte, hogy szingliként is képes talpon maradni. S az Allergan-alku kútba esését a Wall Streeten árfolyamzuhanás követte, a Pfizer árfolyama még ugyanazon a napon felfelé indult el. Az Allergan viszont, úgy tűnik, nehezebben vészeli át a történteket: papírjai egy hét alatt több mint tíz százalékot veszítettek értékükből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.