Amerika behúzta a féket

Rendesen megroppant az Egyesült Államok gazdasága az első negyedévben: a tavalyi évzáró három hónap teljesítményét csupán 0,2 százalékkal tudták felülmúlni, szemben az 1-1,3 százalék között szóródó elemzői várakozásokkal. Ez hatalmas visszalépés a negyedik negyedévben mért 2,2 százalékos tempó után.

A megtorpanás fő okai között a kemény téli időjárás miatt csökkenő fogyasztást és az energiaárak esését jelölte meg közleményében a kereskedelmi tárca, megemlítve ugyanakkor, hogy a javulásnak már érezhető jelei vannak. A rossz adatért még a nyugati parti dokkmunkások elhúzódó sztrájkja és nem utolsósorban a megerősödött dollár is közrejátszott.

A Reuters által megkérdezett elemzők arra is felhívják a figyelmet, hogy a GDP-adatot olyan egyszeri tényezők is rontották, mint az időjárás és a sztrájkok, ha ezektől eltekintenénk, nem is lenne annyira csúf a kép. Az időtényező fél, a sztrájk 0,3 százalékos GDP "deficitet" okozhatott. A feldolgozóiparban, a lakásépítéseknél, a kiskereskedelmi forgalomban és az üzleti célú beruházásoknál lassulást egyaránt mértek a statisztikusok, azaz a fejlődési folyamat mégsem annyira veretes, mint ahogyan azt korábban gondolták.

A számos egyedi tényezőt tekintetbe véve az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve ma végződő kétnapos kamatdöntő ülésén nem várható letérés a fő sodorvonaltól, mivel az adatot a helyén kell kezelni. Emlékezetes, hogy 2014 elején is rettenetesen teljesített az amerikai gazdaság, akkor nem csak az időjárást, de GDP-t is kemény mínuszok jellemezték.

A lassan nyolcadik éve nulla százalék közelében lehorgonyzott kamaton szeptemberben változtathat a Fed, azaz az első emelés nem júniusban lesz, ez szinte biztosra vehető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.