Amerika átfogó reformok előtt

Egyetértésre kéne jutni Washingtonban. Azt már tudják, mit is kellene tenni.

Az utóbbi évek áldatlan washingtoni politikai vitái arra utalnak, hogy nem ígérkezik könnyűnek egyetértésre jutni abban az ötpontos átfogó reformprogramban, amelynek végrehajtását szükségesnek tartja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ahhoz, hogy az Egyesült Államokban gyorsuljon a fellendülés irama és javuljanak a hosszabb távú kilátások. A nemzetközi pénzügyi szervezet befejezte a negyedik cikkely szerinti konzultációkat az amerikai kormánnyal, s a záróközleményt Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója (képünkön) ismertette hétfőn Washingtonban.

A javaslat lényege az – s ez összecseng a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által pénteken nyilvánosságra hozott országjelentés üzenetével –, hogy serkenteni kell a termelékenységet. Egyúttal emelni a munkaerő-piaci aktivitási rátát, csökkenteni a szegénységet, fenntarthatóan mérséklődő pályára állítani az államadósságot. Piaci hullámverés nélkül kikeveredni a zéró irányadó kamattal jellemezhető monetáris politikából, és megerősíteni azokat a kereteket, amelyek biztonságosabbá teszik a pénzügyi rendszert.

A hideg tél visszavett az amerikai gazdaság lendületéből az első negyedévben, s bár az élénkülés jelei most már jól láthatók, idén így csak két, de jövőre három százalékkal növekedhet az Egyesült Államok. A tartós munkanélküliek aránya azonban magas, az aktivitási ráta pedig alacsony. Egyre nagyobb számban jönnek létre új munkahelyek, ám ez visszacsalogatja a munkaerőpiacra mindazokat, akik eddig nem próbáltak állást találni, így a munkanélküliségi ráta csak hosszabb idő elteltével térhet vissza a normális szintjére.

A potenciális növekedési ütem két százalék körül mozog, vagyis a történelmi átlag alá süllyedt. A lakosság elöregedése és a gyengülő termelékenység e jelenség fő oka. Bátorítani kellene az innovációt és javítani a humán és fizikai tőke állapotát. Több pénzt fordítani a közoktatásra, több utat építeni. Átgondolni az adórendszert, megnyitni a kapukat a képzett bevándorlók előtt, s minél jobban kihasználni az energiafüggetlenségből származó előnyöket.

A szegények aránya a hivatalos adatok szerint 15 százalékos. Gyorsabb gazdasági bővülés mellett szűkülhetne a szegények tábora, de más eszközöket is be kéne vetni. Az egészségügyi ellátó- és biztosítási rendszer kiterjesztése jó döntés az IMF szerint, de az adójóváírást alkalmazni kellene a gyermektelen háztartásokra, s emelni lehetne a minimálbért.

Jobb lenne, ha a költségvetés középtávon közeledne az egyensúlyi állapot felé, mert a gazdaságnak még szüksége lenne a támogatásra, de nem a jegybank részéről. Csakhogy egy ilyen fiskális-monetáris politikai elegy nem jöhet létre a jelenlegi washingtoni belpolitikai hangulatban. Ráadásul az IMF úgy számítja, hogy 2017-ig nem süllyed a munkanélküliség a kívánt szintre, s az infláció is alacsony marad, ezért a kamat a mai szinten rekedhet hosszabb ideig, mint ahogy a piac gondolja. A jegybank nyílt piaci bizottsága egyébként e héten tart ülést.

Ahhoz, hogy az államadósság ne álljon újra növekvő pályára 2018-tól, arra lenne szükség, hogy az elsődleges többlet elérje a GDP 1,25 százalékát. Ehhez mérsékelni kellene az egészségügyi kiadások növekedési ütemét, emelni a nyugdíjkorhatárt és a járulékplafont, a jelzálogkölcsönök kamatára vonatkozó adókedvezményeket megszüntetni, s átcsoportosítani az innováció és a foglalkoztatás ösztönzésére, a társaságiadó-tehermérséklésére. Azzal együtt, hogy a multik nem csoportosíthatják át a profitokat az alacsonyabb adózású országokba.

Az IMF is elismeri, hogy ez hosszú és nehéz programnak ígérkezik, de megvalósítása nemcsak az Egyesült Államoknak, hanem a világgazdaságnak is kedvezne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.