American Airlines: közvetlen járat New York- Budapest között

Április elejétől hetente hétszer közlekednek Amerika második legnagyobb légitársasága, az American Airlines gépei New York és Budapest között - tudta meg a Nol. Ez azt jelenti: olcsóbbak lesznek az amerikai jegyek.

Az American Airlines - amely a Oneworld légi szövetség egyik vezetőjeként a Malév stratégiai partnere - közvetlen járatot indít New York JFK-ről Budapestre - tudta meg a Nol. A Boeing 767-300-as gépek április 4-től a hét összes napján szállítják majd az utasokat. Amerika második legnagyobb légitársasága egy nemzetközi stratégiai szövetség eredményeként indíthat közvetlen járatot a Kennedy repülőtérről a magyar fővárosba.

An American Airlines Boeing 757 takes off from Dallas / Fort Worth international Airport in Texas at sunset February 19, 2007. REUTERS/John Gress (UNITED STATES)
An American Airlines Boeing 757 takes off from Dallas / Fort Worth international Airport in Texas at sunset February 19, 2007. REUTERS/John Gress (UNITED STATES)

E szövetség az American Airlines, valamint az épp egyesülő British Airways és az Iberia között jött létre, a transzatlanti légi útvonalakra. Az új járatok indítását azt követően jelentették be Londonban, hogy az amerikai és az európai uniós versenyjogi hatóságok jóváhagyták ezt a szövetséget. Ez összesen napi 91 járatot jelent a oneworld színeiben, és erős versenytársat jelent ezeken az  útvonalakon a másik két nagy légitársasági szövetségnek, az Air France-KLM, Delta trió vezette Sky Teamnek  és a Lufthansa, valamint a United nevével fémjelzett Star Alliance-nek. Vagyis, a verseny miatt, amit a Delta közvetlen járatának támasztanak, olcsóbbá válhatnak a jegyek Magyarország és az USA között.

A Budapest-New York járatra a jövő héttől foglalhatnak jegyet az utasok, közben a Malév előkészíti a közös járatüzemeltetésre vonatkozó code-share megállapodást erre a járatra is, hogy utasai közvetlenül vehessék igénybe az American Airlines hálózatát is. Ez a Malév szempontjából azt jelenti, hogy balkáni hálózatáról egy átszállással, saját járatszámán tudja az utasokat New York-ba vinni, éppúgy, mint amikor még saját transzatlanti járatot üzemeltetett. Ugyanakkor, a járat fenntartásának kültsége és a kockázata nem az övé. A magyar utasok szempontjából az előny, hogy a Malév, vagy AA járatokon egyetlen átszállással eljuthatnak bármely amerikai városba, ahová az American a JFK-ről repül.

A Budapest Airport több mint két éve dolgozik ezen a járaton, Jost Lammers vezérigazgató személyesen is részt vett a tárgyalásokon. A cég hangsúlyozza: az American dallasi központjában több hálózattervező szakembert kellett meggyőzni arról, hogy Budapesten nagy a fejlődési potenciál, s a reptér, mint a Oneworld egyik központi repülőtere megfelelő utasforgalmat tud generálni a járatra.

Az American leányvállalatával együtt 250 úti célra repül összesen 851 gépes flottájával. Dallas, New York, Chicago, Los Angeles és Miami jelentik a legfontosabb központjait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.