Alulinformáltságukon veszítenek a megtakarítók

A Budapest Alapkezelő legutóbbi felmérése szerint alulinformáltság miatt jelentős hozamtól esnek el a megtakarításokkal rendelkezők.

A Budapest Alapkezelő legutóbbi felmérése szerint alulinformáltság miatt jelentős hozamtól esnek el a megtakarításokkal rendelkezők, a megkérdezettek relatív többsége (46 százalék) tisztában van vele, hogy a befektetési alapokkal magasabb hozamot is elérhetnének, mégis a legtöbben betétben, illetve folyószámlán helyeznék el új megtakarításukat.

Erről a Budapest Alapkezelő vezetői csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón számoltak be, hozzátéve, a felmérés alapján a válaszadók mindenekelőtt megtakarításuk biztonságára törekednek. A megkérdezettek több mint fele nincs tisztában azzal, hogy bizonyos befektetési alapok tőke- vagy akár hozamvédelmet is kínálnak. A felmérésből az is kiderült, hogy a lakosságnak csupán 34 százaléka rendelkezik megtakarítással, a válaszadók 22 százaléka folyószámlán, 10 százaléka pedig bankbetétben tartja pénze egy részét. Bár a befektetési alap a felmérésben résztvevők körében a harmadik legnépszerűbb megtakarítási forma, csupán a válaszolók 5 százaléka rendelkezik valamilyen befektetési alap jegyeivel.

Az egyik kérdésre adott válasz szerint ugyanez a konzervatív hozzáállás jellemző abban az esetben is, ha a válaszadóknak 1 millió forint új megtakarítás elhelyezéséről kellene most dönteniük: a lista élén itt is a bankbetét (24 százalékkal) és a folyószámla szerepel (17 százalékos aránnyal). A befektetési alapot 11 százaléknyian választanák, így az 5. helyre szorul ez a befektetési forma az új megtakarítások esetén.

A felmérésből az is kiderül, hogy a konzervatív megtakarítási attitűd egyik legfőbb oka az alultájékozottság: a befektetési alapokkal kapcsolatos ismeretek hiánya és az abból eredő tévhitek tartják távol a lakosságot ettől a megtakarítási formától. A válaszadók 41 százaléka túlzottan kockázatosnak látja a befektetési alapokat, 61 százalékuk nem tudja, hogy bizonyos alapok tőkevédelmet biztosítanak, és 51 százalékuk pedig azzal sincs tisztában, hogy bizonyos alapok meghatározott hozamot is garantálnak.

A válaszadók 52 százaléka szerint csak azoknak való ez a befektetési forma, akiknek sok pénzük van: a relatív többség (38 százalék) úgy gondolja, hogy csak 500 ezer forint fölött célszerű befektetési alapba tenni a megtakarításait - derült ki az alapkezelő felméréséből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.