Alternatív adójavaslatokkal állt elő az MSZOSZ

Háromkulcsos adótáblát, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését és a magánnyugdíj-pénztári kötelező belépés megszüntetését javasolja a kormányzati reformtervek helyett a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége. A szervezet elnöke hiányolja a munkaadók kompromisszumkészségét.

Elutasítja a kormány néhány reformjavaslatát a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), helyettük háromkulcsos adótáblát, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését és a magánnyugdíj-pénztári kötelező belépés megszüntetését javasolja, miközben ragaszkodik a munka világához tartozó kedvezmények teljes körének megtartásához.

Pataky Péter elnök a szövetségi tanács ülése után hangsúlyozta: olyan javaslatokat állítottak össze, amelyek nem növelik a költségvetési, de igazságosabban osztják el a munkavállalói terheket. Kifogásolta, hogy míg a munkavállalók felelős hozzáállással, a munkahelyek megtartása érdekében kényszerűségből több kompromisszumot is vállaltak, ugyanez nem látható a munkaadói oldalon.

Pataky Péter elfogadhatatlannak nevezte, hogy a válság miatti terheket a legalacsonyabb jövedelműek viseljék. Számításaik szerint a kormány szja javaslatai a magasabb keresetűeknek kedveznek, de a bérből és fizetésből élőknek "nem hoznak semmit", sőt elvesznek tőlük.

Az MSZOSZ ezért azt javasolja, hogy az adótábla legyen háromkulcsos, 19, 28, illetve 38 százalékkal, 1,7 millió és 3 millió forintos sávhatárral. Változatlanul megtartanák a különadót és az adójóváírást, de a munkavállalók járuléka egy százalékponttal csökkenjen. Számításuk szerint ezek államháztartási szinten 100 milliárd forintos többletet eredményeznének, ami újabb mintegy 1,5 százalékpontos járulékcsökkentés forrásául szolgálhat. Egy százalékpontot a munkaadóknál, és felet a munkavállalóknál.

Miközben a szövetség ragaszkodik a munka világához kapcsolódó kedvezmények megtartásához, megszüntetné például a képviselői költségtérítéseket. Az áfánál a szövetség minimális követelménye, hogy az alapvető élelmiszerek, a háztartási energia és egyes munkaigényes szolgáltatások áfája ne emelkedjen, de helyesebbnek tartanák, ha ezekre kedvezményes, 15 százalékos kulcs vonatkozna.

A kedvezményes kulcs bevételcsökkentő hatását ellensúlyozhatja a normál kulcs emelése - mondta az MSZOSZ elnöke. Megerősítette: alapvető gazdaságpolitikai hibának tartják a 25 százalékos áfakulcs 2006-os 5 százalékpontos csökkentését.

Az 5 százalékpontos munkaadói járulékcsökkentés helyett azt indítványozzák, hogy ebből legalább egy százalékpont a munkavállalói terheket mérsékelje. A magánnyugdíj-pénztári kötelező belépés megszüntetése, illetve az állami rendszerbe történő visszalépés engedélyezése az MSZOSZ szerint 150 milliárd forint pluszt jelenthetne.

A 13. havi nyugdíjjal kapcsolatos kormányzati elképzelések Pataky Péter szerint további igazságtalanságokat szülnek, ami később újabb korrekciót igényel. A rendszer problémáinak orvoslására önmagában a korhatár-emelést kevesellte az MSZOSZ elnöke, és úgy vélte, erről egy hosszú távú, minden elemre kiterjedő nyugdíjreform keretében lehet dönteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.