Álomfizetést hozott Woodmannek a csodakamera

Pazar évet zárt a különleges, nagy felbontású sportkameráival piacot robbantó Nick Woodman. A készülékeket gyártó GoPro 39 éves alapítója saját cégétől 284,5 millió dollár fizetést vett fel, s ezzel egy csapásra a legjobban kereső amerikai vezérigazgatóvá lépett elő, megelőzve Charif Soukit, a Cheniere Energy első emberét, akinek az olajárzuhanás tett be. Igaz, nem nagyon, hiszen javadalmazása 3 millió dollárral esett, de ez épp elég volt az első hely elvesztéséhez. Összehasonlításképpen: Tim Cook, az Apple vezére szerény 65 millióval szerepel a listán.

A Nick Woodmant megillető összeget a december végi GoPro részvényárfolyamot felszorozva kapták meg a Bloomberg elemzői, hiszen az elnök-vezérigazgatót a cége értékpapírjaival honorálták. Woodman jobban tette volna, ha még az év elején túladott volna a 4,5 millió darabos pakett nagy részén, ugyanis ha most kalkulálnák ki annak értékét, akkor a százas topmenedzseri lista középmezőnyébe csúszna vissza, kamerával leshetné az élbolyt.

Tátott szájjal figyelte a világ Nick Woodman és a GoPro sikersorozatát
Tátott szájjal figyelte a világ Nick Woodman és a GoPro sikersorozatát
Mike Segar / Reuters

A kurzus ugyanis 63 dollárról mára 44 dollárra esett, miközben az amerikai tőzsdeindexek rekordot rekordra halmoznak. A részvényárfolyam persze erőre kaphat, ezen dolgoznak a 2004-ben alapított GoPrónál. Arra egyébként is számítani lehetett, hogy a tavaly júniusi tőzsdei startot követő fellendülés olyan magasságokba repíti a kurzust, ahonnan előbb-utóbb kénytelen lesz leereszkedni. Woodman akkor 24 dolláros egységáron adta el a vállalati részvények egy részét, 425 millió dollárral gyarapítva a cég kasszáját. A GoPrónak abban is szerencséje volt, hogy a céget nem hibáztatták a Michael Schumacher 2013 végén bekövetkezett síbalesetéért. Mint ismert, a vizsgálatok szerint a hétszeres Forma–1-es világbajnok súlyos fejsérüléseit a sisakjára szerelt sportkamera okozhatta.

A GoPro gyakorlatilag egyszemélyes vállalkozás, minden az ötletgazda-fejlesztő-cégvezető köré épül, ezért semmilyen kifogásolnivaló sincs Woodman javadalmazásában – mondja Alex Gauna, a JMP Securities elemzője, aki kedvező kilátásai miatt vételre javasolja a cég részvényeit. A GoPro a tavalyi évzáró negyedévben 634 millió dolláros forgalmat csinált, ebből 122 milliós nyeresége származott.

Eközben Dan Price, a szintén amerikai Gravity Payments hitelkártyás fizetéseket feldolgozó rendszer kifejlesztője saját, egymillió dolláros vezérigazgatói fizetésének mondott önszántából búcsút. Hetvenezer dollárt tart meg belőle, a többit dolgozóinak bérezésére fordítja azzal, hogy a cégnél mindenki megkaphassa az évi minimumot, azaz legalább annyit keressen, mint a főnök. Hűség, bizalom és értékteremtés – ezzel magyarázta a merőben szokatlan lépést a 30 éves vezérigazgató, hangsúlyozva, hogy aki beosztottjainak a sorsát a szívén viseli, az méltán számíthat arra, hogy ez kölcsönös lesz. Az sem mellékes, hogy egy ilyen gesztus a marketingvonalon is hoz a konyhára, mert a Gravity rögtön az érdeklődés homlokterébe került. A cégnél eddig 48 ezer dolláros volt az átlagfizetés, a béremelés a 120 dolgozóból százat érint. Van, akinek megduplázzák a bérét. Price ezentúl a cég éves profitjának – az idén várhatóan 2,2 millió dollár – 80 százalékát bérrendezésre fogja fordítani.

Kérdés, mennyivel rontja a cég versenyképességét, hogy béroldalon fizeti ki nyereségét ahelyett, hogy olcsón dolgoztatna és fejlesztésekre költene többet. Megfigyelők szerint Price jól beárazta a piaci folyamatokat, mielőtt meghozta döntését, s az idő igazolja majd, hogy szentnek vagy egyszerű tökfilkónak kell-e őt tekinteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.