Almunia: az EU segít a bajbajutottakon

- Nem zárható ki az Európai Unió segítsége tagországai számára, de nem valószínű, hogy az euróövezet bármelyik tagja ilyen helyzetbe kerülne, ezt hangoztatta hétfőn egy konferencián az EU pénzügyi biztosa, Joaquín Almunia. Közben Robert Zoellick, a Világbank elnöke leszögezte, nem szabad hagyni, hogy Kelet-Európa leszakadjon, s ebben a tőkéjüket kivonó nyugati bankoknak és kormányoknak óriási a felelőssége.

A pénzügyi biztos emlékeztetett, hogy Magyarország és Észtország már kapott segítséget az EU-tól, és lehetségesnek mondta, hogy más EU-tagállamoknak is szükségük lehet pénzügyi támogató  programra.

Almunia szerint az euróövezet stabil, de azon kívül labilis a helyzet
Almunia szerint az euróövezet stabil, de azon kívül labilis a helyzet

- Nem zárható ki, hogy valamely euróövezeten kívüli országnak szüksége támad ilyen támogatásra. De nem hisszük, hogy (az  euróövezetben) ilyen helyzetbe kerülünk - mondta Almunia Madridban egy gazdasági konferencián. Úgy vélte, az euróövezeti országok jobb helyzetben vannak, és kevésbé igénylik az EU segítségét. Almunia azt mondta, hogy Húszak (G20) - a fejlett és a  legerősebb gazdaságú fejlődő országok - legközelebbi, londoni  csúcstalálkozója "vizsgája" lesz annak, képesek-e a kormányok közös megoldásokat találni a világméretű pénzügyi válságra.

Nyugat-Európának nem szabad kivonnia befektetéseit Kelet-Európából, hanem segítenie kell a szomszédainak, mondta a Világbank elnöke a Süddeutsche Zeitungnak. Robert Zoellick szerint Európa tragédiája lenne az újbóli megosztottság.

A nemzetközi pénzintézet vezetője kifejtette, hogy a Kelet-Európának 120 milliárd dollárra van szüksége a bankok  újratőkésítéséhez. Ebbe beleértette Oroszországot, Ukrajnát és Törökországot is. "Erről már tárgyalunk az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Beruházási Bankkal (EIB), de elmarad a siker, ha a nyugat-európai államok nem segítenek nekünk", idézte a Világbank elnökét a német lap. "Kelet-Európa számára a legfontosabb pénzügyi  csatorna 10-12 nagy német, osztrák, olasz, belga és svéd bank",  tette hozzá Zoellick.

Egyes bankok már kivontak pénzeket Kelet-Európából a hazai piacaikon tapasztalható feszültségek és talán kormányaik nyomása hatására,mondta Zoellick. "Ám ily módon elvágják egyes országok finanszírozási forrásait. A magam részéről óriási tragédiának tartanám, ha Európa ismét két részre szakadna. Ezt el kell kerülni", hangsúlyozta.

A Világbank elnöke szerint a nyugati kormányoknak bátorítaniuk  kellene bankjaikat, hogy tartsák fenn hitelvonalaikat Kelet-Európában,hiszen ez saját érdekük is, lévén integrált piac  részesei. "Ha a nemzeti bankmentő programok ez ellen működnek, az  komoly gondot okoz az európai egységnek", idézte az újség  Zoellicket. A Világbank elnöke felszólította a kormányokat arra,  hogy egyeztessék nemzeti mentőterveiket, és foglalkozzanak a  határokon átnyúló problémákkal. Ebben szerinte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is szerepet játszhat. A Világbank vezetője szerint "komoly probléma" a  protekcionizmus. Úgy vélte, "ha eluralkodnék a protekcionizmus,  akkor a recesszió depresszióba fordulna".

Zoellick a Húszak (G20) - a fejlett és a legerősebb gazdaságú  fejlődő országok - április eleji londoni értekezletére öt pontot  javasolt, válaszul a globális válságra: a kormányoknak élénkítő  programokat kell elfogadniuk, stabilizálni kell a bankokat, a  központi bankoknak biztosítaniuk kell a hitelpiacok működését, el  kell kerülni a protekcionizmust, és nem szabad magukra hagyni a segítségre szoruló  országokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.