Állampapír-szüret júliusban - vitte a lakosság, amit tudott

Júliusban is bőven vitte a lakosság a kifejezetten nekik szánt állampapírokat, ami részben a bevezetett adóintézkedéseknek köszönhető. Így július végén ezen értékpapírok állománya meghaladta az 1400 milliárd forintot.

Júliusban 91 milliárd forinttal növekedett a kifejezetten lakossági állampapírok állománya – derül ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) frissen közzétett adataiból. Ebből az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek együttes mennyisége 4,4 milliárdot az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvények állománya 6,8 milliárdot a Kamatozó Kincstárjegyeké 78,9, míg a Féléves Kincstárjegy állománya 0,8 milliárd forintot tett ki. A Kamatozó Kincstárjegy kiemelkedő teljesítményének hátterében többek között valószínűleg az újonnan bevezetett adóintézkedés is jelentős szerepet játszott – fűzte hozzá az eredményekhez az ÁKK.

Az év első hét hónapjának eladásairól is közölt összesített mutatókat az adósságkezelő. Ebben az eltelt időszakban a lakossági állampapírok állományának növekedése 426,6 milliárd forintnyi volt, amelyből a legnagyobb súlyt ugyancsak a Kamatozó Kincstárjegyek „vittek el” 331,9 milliárddal. A Féléves Kincstárjegyekre 5 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvényre 67,8 milliárd, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyekre együttesen 21,8 milliárd forint jutott. Mindezeknek köszönhetően a július végén a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírok teljes állománya 1412 milliárd forintra emelkedett. 

Mindezek mellett a júliusban a Prémium Euró Magyar Államkötvény (PEMÁK) eladása is jócskán felfutott. Csak a hetedik hónapban 44 millió euró értékben vásároltak a befektetők, így a teljes értékesített állomány 1,7 milliárd euróra emelkedett a hónap végére. Ebből, a piacon lévő teljes „csomagból” a háztartások 14,2 százaléknyit, a belföldi intézményi befektetők 82,2 százaléknyit, a külföldiek pedig 3,6 százaléknyit vittek el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.