Államkötvényeket vásárolhat az EKB

Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa szerdán tanácskozott Frankfurtban, a bank esetleges kormányzati kötvényvásárlási programjáról beszéltek, amelynek összege elérheti az 500 milliárd eurót is - írta meg a Bloomberg hírügynökség pénteken bennfentes forrásokra hivatkozva.

A Kormányzótanács tagjainak több lehetséges opciót is bemutatott az EKB stábja. Egyes forgatókönyvek szerint csak a legjobb hitelminősítői besorolású papírokból venne a bank, más tervek szerint minden befektetésre ajánlott kategóriában levő államkötvény megfelelne.

A Bloombergnek nyilatkozó források szerint az EKB vezetői nem döntöttek se a kötvényvásárlási program pontos formájáról, se megvalósításáról, de a felvázolt lehetőségek közül a legnagyobb méretű program kerete 500 milliárd eurós volt.

Az EKB már eddig is végzett kötvényvásárlásokat az európai piacokon, fedezett pénzintézeti kötvényeket és eszközfedezetű értékpapírokat (ABS) vettek, de az államkötvénypiacon való megjelenés komoly lépés lenne.

Az lenne a legjobb, ha az EKB olyan kötvényvásárlási programot jelentene be, amelynek nincs felső határa. Ez egy erős üzent lenne a bank részéről - mondta Richard Barwell, a Royal Bank of Scotland csoport közgazdásza a Bloombergnek.

Az EKB szóvivője nem kommentálta a hírügynökség értesüléseit. Az EKB következő kamatdöntő ülését január 22-én tartja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.