Állami többség a brit bankszektor büszkeségében

A hitelválság miatt értékének csaknem 90 százalékát elveszító patinás Royal Bank of Scotlandban magához ragadhatja az irányítást az állam, rajta kívül ugyanis alig volt olyan bolond, aki részt vett a 20 milliárd fontos tőkeemelésében.

Többségi tulajdonhoz jutott a brit állam a Royal Bank of Scotlandben (RBS), miután a 20 milliárd fontos tőkeemelésben a magánbefektetők nem vettek részt, csupán a felkínált rélszvények 0,2 százalékát jegyezték le a megadott 65 pennys áron, azaz a csütörtöki tőzsdei táró árnál 16 százalékkal drágábban. Hiába mutatott példát részvényjegyzésével Tom McKillop elnök, valamint a leköszönt vezérigazgató, Fred Goodwin, követőik nem akadtak. Mindez azt jelenti, hogy az állam kis híján 20 milliárd fontot nyom a pénzintézetbe, ezzel tulajdonrésze 58 százalékra nő. További 5 milliárd fontért osztalékelsőbbségi részvényeket vásárolnak.

A brit bankmentő csomagból Gordon Brown kormánya 37 milliárd fontot szánt a pénzügyi válságban leginkább megroggyant három pénzintézet, az RBS, a TSB és az HBOS tőkeemelésére. A legnagyobb szelethez jutó RSB-től a miniszterelnök azt várja, hogy aktivizálja magát a kis- és középvállalatok hitelezésében, valamint jelzáloghitelek nyújtásával segítse kilábalni a gödörből a brit ingatlanpiacot. Amint rendbeteszik a bankot, a kormány a lehető legrövidebb időn belül kiszáll belőle – hangsúlyozták újfent Londonban.

A Pénzügyminisztérium közleményében kifejti, hogy az állami szerepvállalással a pénzügyi stabilitás köszönt majd be az RBS-nél, fokozott biztonságban lesz az ügyfeleknek a banknál elhelyezett megtakarítása, ugyanakkor az adófizetők is biztosak lehetnek abban, hogy nem kótyavetyélik el az RBS-be fektetett milliárdokat. Éppezért az igazgatóságba és a felügyelő bizottságba beültetik az állam embereit. Alapelvárás, hogy három éven belül a 2007-es szintre tornásszák vissza a hitelkibocsátást.

A pénzpiaci krach kitörése előtt az RBS a második legnagyobb brit bank volt, ám azóta az egyik csapás a másikat követi az Edinburghben székelő társaságnál. Értékéből az idén eddig 86 százalékot veszített, jelenleg csupán 8,6 milliárd fontra árazza a piac. Negyven év után most először zár mínusszal az RBS. Az idén ugyanis több mint 7 milliárd fontot vesztettek a válságon, és további értékleírások is várhatóak még.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.