Állami támogatás külföldi hátterű erőműveknek

Állami támogatást kapnának áramáramátvételi szerződéseik idő előtti felbontása ellentételezéseként egyes francia hátterű hazai erőművek - derül ki az EU Bizottság ezt engedélyező határozatából.

Engedélyezte az Európai Bizottság azt a magyarországi állami támogatási programot, amelynek célja, hogy kompenzálja a villamosenergia-termelőket a hosszú távú villamosenergia-vásárlási megállapodások megszüntetéséből eredő bizonyos költségekért.

Az Európai Unió végrehajtó testülete - keddi brüsszeli ülése után kiadott közleménye szerint - megvizsgálta a programot az EU állami támogatásokra vonatkozó szabályainak szempontjából, és arra a következtetésre jutott, hogy "a kompenzáció nem haladja meg azt a mértéket, amely ahhoz szükséges, hogy ellentételezzék a beruházási költségeknek az eszközök élettartama során történő, ésszerű haszonkulcsot tartalmazó megtérülésének elmaradását".

"A támogatási program kárpótlást nyújt a magyarországi villamosenergia-termelők számára hosszú távú megállapodásaik megszűnéséért a liberalizációt követően, aminek az ipari, és a végső fogyasztók is hasznát látják" - idézte a közlemény Joaquín Almuniát, a bizottság versenyjogi felelősét.

A program három kedvezményezettje a francia hátterű Budapesti Erőmű Zrt., Dunamenti Erőmű Zrt. és Pannon Hőerőmű Zrt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.