Állami mobilcég: Bemutatkozás konkrétumok nélkül

Nem beszéltek az indulás időpontjáról, a beruházás nagyságáról, az új negyedik mobilszolgáltató nevéről és az üzleti tervükről sem kívántak nyilatkozni, mondván, nem tájékoztatják idejekorán a versenytársaikat.

Egyéb részletekbe meg azért nem avatták be a sajtót, mert még nincs miről: egyelőre nem választottak szállítót, nem alakult ki a menedzsment, és azt sem tudják, pontosan hányan dolgoznak a szolgáltatónál. Arra azonban felhívta a figyelmet Kalmár István, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal informatikai elnökhelyettese, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke, legújabb tisztségében pedig a negyedik, állami mobilszolgáltató igazgatóságának elnöke, hogy első sajtótájékoztatójukat a rádióamatőr világnapon tartják. Az igazgatóság másik tagjával, Schmidt Pállal ezenkívül túl sok konkrétumot nem tudtak mondani.

Nincs vége egyelőre a negyedik mobiltender körül kialakult jogi vitának sem, olyannyira, hogy egyelőre nem tudni, a bíróság a versenytársak kérésének megfelelően felfüggeszti-e az árverést lezáró határozat végrehajtását. Ha ezt tenné, akkor a jogvita eldöntéséig az állami mobilcég, melyet a Magyar Posta, az MVM és az MFB Invest alapított, el sem kezdhetné a szolgáltatást. Ha nem adnak helyt a kérésnek, akkor a hosszú időre elhúzódó bírósági eljárás jelentene működési kockázatot az állami cég életében. A felfüggesztésről hivatalos döntés még nincs, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kiadta a cégnek a frekvenciahasználati engedélyt – ezt maga Kalmár István jelentette be. A lapunknak nyilatkozó szakértők úgy fogalmaztak: ha a hatóság ezt az engedélyt megadta, akkor vagy már értesülhetett a bíróság döntéséről, vagy „vállalta a kockázatot”.

Egyelőre nem okoz gondot, hogy a mobiltender körül bírósági eljárás van folyamatban, de számolnak azzal, hogy ennek hatása lehet a cég működésére – mondta Schmidt Pál, akit a szakma már a vezérigazgatói tiszt várományosaként emleget, ugyanakkor ő maga a vezér személyét firtató kérdésre csak annyit mondott: a cég első közgyűlése fog topmenedzsert választani.

Az MPVI Mobil Zrt.-t ötszázmillió forintos alaptőkével hozta létre három nyereséges állami vállalat, a Magyar Posta (10 százalék tulajdonrésszel), az MVM és az MFB Invest (45-45 százalékkal) – mondta Kalmár István, hozzátéve: szorosan támaszkodnak majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szürkeállományára, s a beruházásaikat banki finanszírozásból, valamint saját tőkéből fedezik. Bár nem mondták ki, de e tényeket alighanem azért hangsúlyozták, hogy bizonyítsák: az állam nem adóforintokból épít mobilcéget egy olyan piacon, ahol a telítettség 116 százalékos. Kérdés, hogy milyen bank fogja finanszírozni a több tízmilliárdot kóstáló beruházásokat, illetve a források hány százalékát teszik majd ki a tulajdonosok által biztosított pénzek. Hogy pontosan mekkora beruházásokat terveznek az idei és a következő évre, azt üzleti titokra hivatkozva a cég két igazgatósági tagja nem közölte, s egyelőre a finanszírozás megoszlását firtató kérdésre sem tudtak választ adni. Ugyanakkor leszögezték: év végére a fővárosi belső kerületekben saját hálózaton kívánnak szolgáltatni. Szakértők szerint alsó hangon 20-30 milliárd forintba kerül, mire feláll a cég és elindul a szolgáltatás. Ahol nem lesz saját hálózatuk, ott a jelenlegi szolgáltatók kötelesek rendelkezésükre bocsátani a hálózatukat, a most milliárdokért megvásárolt frekvenciákért cserébe. (Az árverésbe beszállóknak vállalniuk kellett a kötelező belső roamingot.)

– Minél több ügyfelet gyűjteni és minél eredményesebben működni –vázolta a célt Schmidt Pál. Felmerült az a kérdés is: nem összeférhetetlen-e, hogy a kormányzatnak stratégiai és szabályozási területeken is tanácsokat adó és előterjesztéseket véleményező NHIT elnöke, Kalmár István a cég igazgatóságának elnöke is. Vagyis Kalmár István jelenléte értelmezhető úgy is, hogy a szabályozói oldal megjelent a cég igazgatóságában. Lapunk erre vonatkozó kérdésére Kalmár István azt mondta, hogy az NHIT semmiképpen nem értelmezhető szabályozónak. Egy független testületről van szó, amely a kormány tanácsadó és javaslattevő szerve, ezért nem gondolja, hogy ez probléma lenne. Abból azonban nem csinált titkot, hogy az NHIT jelenleg az NMHH székházában működik, ám, mint mondta, ez csak formaság, a testület teljesen független. Sokatmondó azonban, hogy tegnap délután a www.nhit.hu címet beütve az NMHH oldala jelent meg. A cég vezetése szerint van olyan üzleti modell, amellyel innovatív szolgáltatásokat nyújtva nyereséges lehet a cég. Fejlődésük egyik kulcsát a „machine to machine” kommunikációban látják, ilyen lehet például a közüzemi mérőórák távleolvasása beépített mobiltelefon-klienssel.

Kalmár István és Schmidt Pál. A kormány tanácsadója az elnök
Kalmár István és Schmidt Pál. A kormány tanácsadója az elnök
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.