Állami mobilcég: a kúria felfüggesztette az elmeszelést

Felülvizsgálati kérelemmel fordult a mobiltenderben érintett egyik szereplő a Kúriához, ezért az felfüggesztette a törvényszék ítéletének végrehajtását.

A Fővárosi Törvényszék 2012. szeptember 17-én kihirdetett, jogerős ítéletével hatályon kívül helyezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság határozatát, amely lezárta a frekvencia-árverést. Mivel az egyik érintett piaci szereplő a végzés ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, és kérte a végrehajtás felfüggesztését, ez alapján a Kúria a Fővárosi Törvényszék ítéletének végrehajtását a felülvizsgálati eljárás befejezéséig felfüggesztette. 

A Törvényszék ítélete nemcsak az állami mobilcéget meszelte el, hanem lényegében elvette az idén kiosztott plusz frekvenciákat is a szolgáltatóktól, amelyek azért 31 milliárdot fizettek. Ez igen érzékenyen érintené a Vodafone-t és ügyfeleit, hiszen a szolgáltató az elnyert frekvenciákat időközben bekapcsolta, amellyel jelentősen, kilencven százalék fölé növelte a 3G lakossági lefedettségét. 

Piaci szakértőink szerint az ítélet iránti felülvizsgálati kérelem benyújtása ezért a Vodafone és a médiahatóság, vagy az állami mobilcég érdeke. A Vodafone megerősítette lapunk információját, miszerint ők már benyújtották a felülvizsgálati kérelmet a bírósághoz. Arról nincs információnk, hogy az NMHH, vagy az állami mobilcég fordult-e hasonló kérelemmel a Kúriához. Úgy tudjuk azonban, hogy az NMHH már lépéseket tett annak érdekében, hogy "rendezze" a frekvenciák sorsát.

A Kúria végzése az ügy érdemét nem érinti, abban a Kúria a felülvizsgálati eljárás eredményeként a későbbiekben fog határozni – tette közzé a Magyar Telekom. A mostani fordulat következményéről azonban megoszlanak az álláspontok. Több távközlési ügyekben profi jogászt is megkérdeztünk. Volt, aki azt állította, hogy jogtechnikailag az állami mobilcég, az MPVI Zrt. akár használhatná is az elnyert frekvenciákat a Kúria döntéséig, míg volt, aki szerint a törvényszéki verdiktet megelőző "ex lex" állapot állt be újra, azaz hatályban van az NMHH árverést lezáró végzése, de az MPVI el van tiltva a frekvenciák használatától (erről ugyanis a per során ideiglenes intézkedésként döntött a bíróság). 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.