Állami kézbe kerülhet a Bank of America is

Az USA 19 legnagyobb pénzintézetének többsége elbukhatta a szövetségi stressz-tesztet. Az eredményeket várhatóan a csütörtöki tőzsdezárás után közlik, de a felfokozott várakozás máris megbolygatta a piacokat. Elemzői becslés szerint összesen 75 milliárd dollárnyi feltőkésítéssel kell számolni.

Kedden kezdték kiértesíteni a szövetségi hatóságok az USA 19 legnagyobb bankjának vezetését a piacokon nagy várakozással kísért stressz-tesztek eredményéről. Ezt a bankrendszer állapota legfrissebb látleletének tartják, és a tervek szerint a csütörtöki amerikai tőzsdezárás után közlik.

A pénzintézetek stabilitásával, esetleges fizetésképtelenségével kapcsolatban továbbra is vannak félelmek az Egyesült Államokban. A Nemzetközi Valutaalap áprilisi jelentése szerint az USA-ban 2700 milliárd dolláros veszteségleírással kell számolni. Hírek szerint a stressz-tesztet a 19 vezető bankból tíz bukta el, és szorul azonnali tőkeemelésre. Az eredmények abból a szempontból is fontosak lesznek, hogy a magukat jó állapotban tudók - így a Goldman Sachs -, már visszafizetnék az őszi bankmentő csomagban (TARP) felvett - egyes esetekben szabályosan rájuk erőszakolt - dollármilliárdokat. Például azért is, mert a TARP-ból részesült intézményeknél a kormány korlátozza a menedzseri jövedelmeket, ez viszont máris érezhető kontraszelekciót indított be a bankszakmában.

A kormány viszont feltételekhez köti, hogy beleegyezik-e a visszafizetésbe. Már a hét elején megbolygatta az értéktőzsdét, a valutapiacokat, hogy melyik bank hogyan teljesíti a tesztet. Számos befektető a szokásos védvonal mögé, a nyersanyagpiacokra, így a nemesfémekhez menekült.

Keith Horowitz, a Citigroup elemzője szerint a tíz kérdéses bank összesen mintegy 75 milliárd dollár azonnali tőkeemelésre szorul majd. Ennek csaknem felét az ország - az eszközállományt tekintve - legnagyobb bankjánál, a Bank of Americánál követelik meg. A The Wall Street Journal szerdán, felügyeleti forrásokra hivatkozva írta meg, hogy a BofA mintegy 35 milliárd dolláros feltőkésítésre szorul. Kérdéses, hogy ezt elő tudja-e teremteni saját forrásból, és igencsak lehetséges, hogy a Citigroup sorsára jut: az állam elsőbbségi részvényeinek törzsrészvényekre váltásával képez tőketartalékot, ami viszont az amerikai kormánynak juttatná a legnagyobb tulajdoni hányadot a vállalatban.

A hírre ismét megingott Kenneth Lewis vezérigazgató széke, akit elnöki tisztségéből a minap felmentettek már. A menedzsmentet elővették korábban a Merrill Lynch óriási veszteségekhez vezető bekebelezése nyomán is; Lewis szerint az előző pénzügyminiszter, Henry Paulson szabályosan belekényszerítette az ügyletbe.

Horowitz azzal számol: a legjobbak között a Bank of New York Mellont, a Goldman Sachs-ot és a State Streetet hozzák ki, és a BoFa mellett az ország a piaci kapitalizációt tekintve legnagyobb bankja, a Wells Fargo konszolidációja a legégetőbb. A The New York Times azt írta: a szebb napokat látott Citigroup, amely (szintén tőzsdei értéken) nem is olyan régen a világ legnagyobb bankja volt, most 5-10 milliárd dolláros bevonásra szorul, hogy elérje a megkövetelt 50-55 milliárdos tőketartalékot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.